Dan Dungaciu: "Viitorul Republicii Moldova nu sună deloc bine dacă războiul din Ucraina nu se termină cum am dori cu toţii să se termine, chit că trupele ruse nu vor intra efectiv în Republica Moldova."
"Viitorul Republicii Moldova nu sună deloc bine dacă războiul din Ucraina nu se termină cum am dori cu toţii să se termine, chit că trupele ruse nu vor intra efectiv în Republica Moldova. În momentul acela, speranţa pentru românii din stânga Prutului va fi aruncată în aer, iar în momentul în care nu va mai exista speranţă pentru proiectul european în Republica Moldova, consecinţele vor fi aproape precum cele ale unei ocupaţii ruse." Aprecierea a fost formulată la Radio România de Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, care a făcut o analiză a situației din fosta republică sovietică, majoritar românofonă. Securitatea este miza, spune dan Dungaciu, fără securitate Republica Moldova nu se poate integra în UE, dacă nu-și controlează teritoriile, pentru că un caz de tipul celui cipriot nu va mai fi acceptat de către Bruxelles
"Până una, alta, cea mai scurtă cale de integrare europeană a Republicii Moldova rămâne tot România, care va fi de fiecare dată ceea ce-i rămâne Republicii Moldova când i se ia totul. Într-o situaţie dramatică, ultimativă, România este, totuşi, aici sau, dacă vreţi, e acolo, gata să-şi asume un tip de parteneriat chiar şi tragic cu Republica Moldova. Asta e calea cea mai scurtă, până la urmă, pentru demersul european al Chişinăului. (...) Republica Moldova se află într-o incertitudine care e generată de incertitudinea din Ucraina. Să sperăm că războiul, oricum s-ar încheia el, va lăsa totuşi o falie, o fâşie suficient de consistentă între Republica Moldova şi spaţiul nemijlocit de război. Pentru că, aşa cum a sugerat şi d-na Maia Sandu, dacă trupele ruse ajung să vină mai aproape şi spre Odesa şi pe Marea Neagră, atunci sigur că Republica Moldova nu are, în realitate, nicio şansă să fie apărată. Or, asta va fi, până la urmă, marea problemă a Republicii Moldova, cum îşi rezolvă problema de securitate."
Pentru că, atrage atenția Dan Dungaciu, politic vorbind, în acest moment, din păcate, în Republica Moldova tabăra care e pro-Est sau nu e pro-Vest are în acest moment vânt în pupă, ca urmare a ambiguităţii situaţiei de război din Ucraina. Rusia nu renunţă la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi acţionează prin diferite mijloace pentru a-şi instala la Chişinău o guvernare obedientă, a declarat în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei liderul de la Chișinău. Potrivit pro-occidentalei Maia Sandu, doar eroismul armatei ucrainene ţine linia frontului departe de frontiera moldo-ucraineană, însă ţara sa se confruntă cu elementele unui război hibrid.
Părere împărtășită și de Anatol Şalaru, observator politic şi fost membru al Guvernului de la Chișinău: "Republica Moldova este ţinta unui atac hibrid din partea Rusiei, este ţinta unor încercări de destabilizare şi de răsturnare a Guvernului. Vedem cu toţii că săptămânal se organizează la Chişinău proteste din partea Partidului Şor şi a susţinătorilor lor, dar aceste proteste nu sunt proteste economice sau sunt proteste politice. Sunt proteste finanţate, nimeni nu vine la aceste proteste fără bani, toţi sunt plătiţi începând de la 20 euro şi terminând cu mii de euro, în funcţie de sarcinile pe care le au în faţă. Şi, cu părere de rău, până acum câteva luni, Republica Moldova, guvernarea, nu a vrut să recunoască existenţa unor asemenea provocări, nu a vrut să recunoască că este ţinta unui război hibrid şi că noi suntem, direct sau indirect, vizaţi de acest război al Rusiei."
Presiunile externe pot destabiliza foarte situaţia internă din Republica Moldova, spune Anatol Şalaru, fiindcă instituţiile statului sunt slabe, nu au fost consolidate şi nu au fost pregătite să facă faţă acestor provocări. În ceea ce privește războiul din Ucraina, influenţa este una enormă şi doar victoria Ucrainei în acest război poate garanta securizarea Republicii Moldova, poate garanta finalizarea negocierilor de aderare la UE şi poate garanta rezolvarea problemelor legate de separatism, mai spune analistul politic: "Fiindcă, odată cu victoria Ucrainei în acest război, armata rusă, care se află ilegal în Transnistria, va putea să plece liniştită acasă, fiindcă nimeni nu va mai permite existenţa unui cap de pod în Transnistria. Şi separatiştii, care astăzi sunt încurajaţi de către Moscova, partidele pro-ruseşti şi Coloana a V-a, care primeşte bani şi are asistenţă din Moscova, nu vor mai avea acest sprijin. Iar separatismul transnistrean, care se ţine pe armata rusă şi pe gazul rusesc gratuit şi pe ajutorul economic din Moscova, nu va mai primi acest ajutor, deoarece conducta de gaz care vine în Transnistria trece pe teritoriul Ucrainei. Şi separatismul găgăuz, care este încurajat la fel de Moscova şi parţial de Ungaria, nu va mai exista, nu va mai avea sprijin şi atunci multe din aceste probleme care există astăzi vor dispărea."
Republica Moldova traversează o perioadă foarte grea şi trebuie să menţionăm că întotdeauna a contat pe sprijinul României, fără ajutorul căreia nu ar fi făcut faţă crizelor prin care a trecut până acum, mai spune Anatol Șalaru. "În afară de aceasta, România a fost avocatul Republicii Moldova în UE, în Occident - nu a fost nicio întrunire la Bruxelles sau în orice altă parte a lumii unde s-au discutat problemele din zona noastră în care România să nu pună în discuţie şi problemele din Republica Moldova şi ajutorul pe care trebuie să-l dea Europa acestei mici ţări care, de fapt, reprezintă veriga slabă în această zonă geopolitică. Iar dacă nu exista acest sprijin din partea României şi a UE, nu am fi făcut faţă pe niciun palier, în nicio problemă de care ne-am ciocnit până acum", consideră analistul politic.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved