Blocul european cere Serbiei și Kosovo să se abțină de la escaladarea relației bilaterale recent apărute. Din 2011 ambele părți sunt angajate în negocieri sub egida Uniunii Europene pentru normalizarea relației, și au drepturi și obligații.
Relația dintre Serbia și Kosovo este din nou tensionată după ce sârbii din nordul Kosovo au decis să părăsească instituţiile de stat. Ei protestează împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale kosovare pentru 10.000 de deținători de autovehicule care trebuie să îşi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare auto cu noile plăcuţe de înmatriculare ale Republicii Kosovo. Sârbii kosovari nu recunosc autoritățile de la Priștina, cer ca ele să revină asupra deciziei privind plăcuţele de înmatriculare şi să facă posibilă crearea unei Asociaţii a municipalităţilor sârbe. Kosovo şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia în 2008, iar din 2011, cele două părți își negociază normalizarea relațiilor sub egida Uniunii Europene.
Recent, guvernul sârb a respins o propunere a Franţei și Germaniei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo care includea recunoaşterea de către Serbia a independenţei fostei sale provincii. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe Josep Borrell şi-a exprimat însă convingerea că propunerea franco-germană presupune un "progres şi un salt înainte în procesul" de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo.
Peter Stano, purtător de cuvânt al Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene, a afirmat că ambele părți au obligații și drepturi și cere statului Kosovo să aplice cât mai repede obligația privind funcționarea municipalităților cu majoritate sârbă.
"Acum, în momentul de față, prioritatea este să dezescaladăm situația de pe teren. Am observat în ultimele zile o escaladare foarte periculoasă și dezvoltări ale situației care pun în pericol ani întregi de muncă și de câștiguri obținute cu greu. Iar aceasta nu va avea consecințe numai pentru Serbia și Kosovo, ci și pentru întreaga regiune. Așa că facem apel la ambele părți să nu renunțe la responsabilitățile lor, să găsească o soluție europeană. Cu privire la adunarea și asocierea comunităților și municipalităților cu majoritate sârbă spun că aceasta este o obligație clară pentru Kosovo. Trebuie să facă pași imediat către această asociere, este o obligație legală. Eșecul continuu al implementării acestei obligații subminează nu numai principiul domniei legii în Kosovo, ci distruge și reputația și credibilitatea statului Kosovo."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved