Festivalul Vizual AMURAL, devenit deja celebru pentru iubitorii tehnologiei de ultimă generație, dar și ai Brașovului, s-a născut din dorința câtorva tineri de a reda orașului un nou suflu cultural.
Festivalul Vizual AMURAL, devenit deja celebru pentru iubitorii tehnologiei de ultimă generație, dar și ai Brașovului, s-a născut din dorința câtorva tineri de a reda orașului un nou suflu cultural. Răzvan Pascu este directorul de creație al AMURAL. Este, în prezent, masterand al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității din București, iar ideea festivalului de la Brașov a avut-o din dorința de a salva clădiri dezafectate din oraș.
Răzvan Pascu: "Am început în echipă, în gașca de prieteni de la Brașov. Începuserăm să experimentăm cu arta video, cu video mapping și voiam să dăm ceva înapoi orașului. Cu ani în urmă, fuseserăm într-un cinematograf părăsit din centrul orașului. Acel cinematograf părăsit a revenit în memoria noastră și ne-am adus minte că vrem să-l recuperăm și să-i dăm un sens. Acesta a fost începutul. Ne-am dus la Primărie, am vrut să-l preluăm noi. Să preluăm ruina și să o transformăm într-un adevărat centru cultural. Am fost refuzați, dar asta ne-a ambiționat și ideea noastră s-a transformat în Festivalul Vizual AMURAL."
Muzică, video mapping, instalații, design, ilustrație, film, fotografie, poezie vizuală și pictură murală sunt doar câteva elemente din oferta culturală care surprinde și încântă de fiecare dată publicul AMURAL. Festivalul vizual a devenit un reper pentru Brașov, fiind unul dintre marile evenimente ale toamnei.
Revine cu detalii Răzvan Pascu: "Obiectiv vorbind, sunt destule lucruri atât de intense la Brașov. De fapt, dacă l-am fi organizat la București sau în altă parte, poate că nu ar fi avut impactul acesta. Brașovul, însă, avea nevoie de așa ceva, îi lipsea un moment de coeziune socială, de adunare în jurul creativității. A fost mult mai bine primit la Brașov, iar efectele au fost mult mai intense. A devenit un soi de reper."
Cum a început și cum continuă cariera lui Răzvan Pascu?
"Eu am început în calitate de comunicator și de copywriter. Am fost copywriter în publicitate aproximativ opt ani, dar simțeam că nu este, de fapt, locul în care creativitatea mea și nevoia mea de expresie se pot manifesta cu adevărat. Ulterior, am reușit să-mi mut toată această energie în zona de evenimente și în zona de video art. Cumva, nu este cariera mea, dar sunt foarte multe experimente și intensități cu care mă joc. Unele au devenit evenimente publice, altele au avut o viață foarte scurtă. Îmi permit să mă exprim și să influențez lumea în direcția în care îmi doresc. Am rămas un comunicator, numai că de-a lungul timpului mi-am schimbat uneltele. O fac la nivel social, dar și artistic, sper."
În echipa AMURAL, creativitatea și simțul artistic se împletesc cu antreprenoriatul cultural. În contextul pandemiei cu COVID-19, cei de la AMURAL au luat în calcul inclusiv transpunerea integrală a festivalului în mediul virtual.
"În această echipă, suntem și antreprenori culturali, nu doar artiști, nu este nimic întâmplător. Ar fi cazul să ne considerăm și antreprenori culturali fiindcă această calitate vine cu o capacitate de adaptare mai mare. Din fericire, noi am reușit să ne adaptăm în perioada aceasta și să ne mobilizăm să scriem finanțări și să ne îndreptăm foarte mult către digital. Am mutat dezbaterea din echipă, produsele noastre, am proiectat niște aplicații, sunt multe lucruri interesante, sper eu, printre care și un radio online. Am continuat lucrurile în zona digitală și eram destul de dispuși să mutăm întregul eveniment în virtual. Dar situația nu este atât de gravă, din fericire, și probabil vom avea o variantă în aer liber, la Brașov. "
Echipa AMURAL este formată din tineri de peste tot din România. Cu toții și-au propus un lucru deosebit, acela de a crea o rețea de tururi medievale și o rețea de instituții și organizații care să se ocupe de viața culturală a orașului Brașov și să dea o nouă șansă centrului istoric. Demersul lor continuă prin revitalizarea zonei istorice După Ziduri și transformarea acesteia într-un parc cultural.
Răzvan Pascu: "Este un proiect de maturizare a Festivalului AMURAL. Considerăm că, după ce am reinterpretat și am repus în lumină zona După Ziduri a Brașovului vechi, devenim un fel de administratori. Ne dorim să preluăm întregul parc, ai cărui îngrijitori eram deja. Eram păstrătorii lui morali, iar acum ne dorim să devină un lucru oficial. Am avut discuții cu Primăria și se pare că există deschidere din partea autorităților, pentru a transforma acest plan în realitate."
Pentru mai multe informații despre evenimentele marca AMURAL, puteți vizita site-ul web www.amural.ro.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved