Parlamentul European i-a cerut recent Consiliului European să înceapă negocieri de aderare la Uniunea Europeană cu Albania şi Macedonia de Nord, mai ales având în vedere contextul geostrategic al războiului din Ucraina.
Eurodeputaţii, care au adoptat recent două rapoarte privind progresele Albaniei şi Macedoniei de Nord în direcţia aderării, au subliniat că, deşi cele două ţări au îndeplinit condiţiile puse şi au obţinut rezultate durabile, Consiliul nu a început încă negocierile de aderare. Or, notează eurodeputaţii, acest lucru a subminat atitudinea publicului faţă de UE şi reprezintă un pericol grav pentru politica de extindere în ansamblul său. Ei cer ca UE să examineze cu "maximă atenţie" implicaţiile de securitate "de importanţă istorică" pe care le-ar avea decizia de aderare a celor două state pentru stabilitatea şi unitatea continentului european şi a Balcanilor de Vest.
În raportul privind Albania, eurodeputaţii salută "orientarea strategică şi angajamentul ferm" ale acestei ţări faţă de integrarea europeană şi îşi exprimă "sprijinul clar" faţă de transformarea democratică şi aspiraţiile sale la integrare, îndemnând-o în acelaşi timp să-şi intensifice eforturile pentru eficientizarea justiţiei şi întărirea democraţiei, a statului de drept şi economiei. PE mai consideră că Albania trebuie să ia măsuri pentru a sprijini societatea civilă, pentru a combate corupţia şi crima organizată, pentru a asigura libertatea presei şi a garanta protejarea drepturilor minorităţilor.
Europarlamentarul Vlad Botoș, membru al Grupului Renew Europe, a declarat în plenul Parlamentului European că această țară trebuie să treacă la pasul următor, iar Uniunea Europeană trebuie să susțină acest demers:
"Trecerea spre o democrație reală, puternică, este un proces lung și foarte dificil. Iar odată create instituțiile democratice funcționale este nevoie de hotărâre și efort să le menții. Valorile democratice, drepturile omului, lipsa discriminării, libertatea cuvântului și toate celelalte valori pe care Uniunea Europeană le susține, necesită atenție și eforturi permanente. Pașii făcuți de Albania pentru a se apropia de valorile noastre sunt mari, procesul a fost unul de lungă durată și anevoios după decenii de dictatură, după zeci de ani în care societeatea civilă, cetățenii, fie ei politicieni sau magistrați sau având alte profesii, au fost obișnuiți cu un alt mod de viață. Eforturile Albaniei arată clar dorința de a merge mai departe, de a se alătura Uniunii Europene și chiar dacă mai sunt progrese de făcut, trebuie să acordăm această șansă unui popor care face demersuri susținute de aproape zece ani. Cred că Albania trebuie să treacă la pasul următor, iar Uniunea Europeană trebuie să susțină acest demers."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved