Raluca Chilian are 24 de ani şi este noul preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. S-a născut în Focşani, dar a părăsit România pentru Italia pe când avea doar 6 ani.
Raluca Chilian are 24 de ani şi este noul preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. S-a născut în Focşani, dar a părăsit România pentru Italia pe când avea doar 6 ani. Raluca a mai fost invitată a rubricii Generaţia 3.0 în 2021, când conducea filiala din peninsulă a Ligii. În decembrie anul trecut, a candidat pentru şefia LSRS şi a câştigat. Spune că a luat această decizie pentru a se putea dedica pe deplin organizaţiei şi societăţii româneşti din străinătate. Am rugat-o pe Raluca să-mi spună cum arată LSRS în cifre, astăzi, şi dacă are în plan să extindă organizaţia.
"În
momentul de faţă avem 9 filiale şi în jur de 200 de voluntari activi. Majoritatea
filialelor sunt în Europa de Vest, dar încercăm acum să reactivăm şi filiala
din Statele Unite şi avem şi două filiale în Asia, şi anume în Japonia şi
Coreea de Sud. Ceea ce ne propunem şi noi, ca nouă conducere acum, este să
dezvoltăm şi mai mult filialele. Am avut în trecut filiale care acum nu mai sunt active, spre
exemplu în Spania, Portugalia, Turcia, şi am vrea să ne apropiem şi mai mult de
ţările unde sunt şi alţi studenţi români, care încă nu au intrat în contact cu
LSRS. Primul meui obiectiv este să creăm un network de tineri români motivaţi
din toată lumea şi prin experienţele noastre, prin studiile noastre să reuşim
să avem un impact pozitiv în societatea românească şi nu numai. Noi, ca
asociaţie, principalul nostru scop este să apropiem studenţii români din
diaspora de România şi să-i informăm despre posibilităţile de dezvoltare
profesională pe care le au în România, dar în acelaşi timp vrem şi să ne
asigurăm că studenţii care vor să plece în străinătate la studii găsesc un
sprijin din partea comunităţii noastre şi se pot simţi acasă chiar dacă sunt
departe."
Imediat după preluarea mandatului la conducerea Ligii, Raluca a stabilit câteva priorităţi pentru asociaţie. Pe lângă proiectele pe care a decis să le continue, a apărut şi o campanie de strângere de fonduri pentru oamenii din Ucraina care s-au refugiat în România din cauza războiului. (Detalii despre campanie se găsesc pe pagina de Facebook a Ligii Studenţilor Români din Străinătate, aici)
"Încercăm să menţinem această continuitate cu ce a fost făcut în trecut. De aceea, pe 19 aprilie, vom avea primul eveniment live în noua formulă, Gala LSRS, care anul acesta va fi la Cluj şi asta este prima schimbare pe care o aducem faţă de ediţiile trecute. La Gala LSRS vom premia excelenţa academică, dar asta înseamnă nu doar studenţii care au făcut performanţă pe plan academic, dar şi pe plan social, pentru implicarea lor în societate. Avem anul acesta şi categorii speciale, spre exemplu Eroul COVID. Vrem să premiem studenţi care, pe perioada pandemiei, au avut un impact pozitiv în lupta împotriva virusului prin cercetări ştiinţifice sau prin invenţii pe care le-au făcut şi care au ajutat spitalele din România şi din străinătate. Motto-ul nostru din această ediţie este împreună din nou acasă şi avem şi premiul Împreună din nou acasă, pentru că vrem să premiem şi studenţii sau absolvenţii care au studiat în străinătate, dar care au decis să se întoarcă în România pentru a dezvolta societatea românească. De asemenea, vom continua şi cu Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni. Un alt proiect, care s-a născut foarte repede, este o iniţiativă de sprijin şi solidaritate pentru poporul ucrainean. Vrem să ajutăm şi noi, printr-o strângere de fonduri, asociaţii din România care se ocupă mai în detaliu de tot ceea ce înseamnă primirea, integrarea şi îndrumarea studenţilor ucraineni în România şi în restul Europei. În această direcţie, colaborăm şi cu Liga Studenţilor Originari din Republica Moldova pentru a elabora o campanie de informare prin care să ajutăm studenţii ucraineni să-şi găsească o oarecare stabilitate în România sau în alte ţări din Europa până se vor putea întoarce în ţara lor."
Raluca Chilian studiază dezvoltare şi cooperare internaţională la Universitatea Sapienza din Roma. Deşi a trăit aproape toată viaţa în Italia, este foarte apropiată de tot ce este românesc. Am rugat-o, acum, la început de drum, să le transmită un mesaj tinerilor români aflaţi la studii peste hotare.
"Le-aş spune studenţilor şi tinerilor să aibă curaj şi să nu uite niciodată de unde au plecat şi unde vor să ajungă. Eu, fiind crescută în Italia am fost mereu mai departe de România, în prima perioadă a vieţii, dar acum am înţeles cât este de important să ne păstrăm identitatea şi să nu uităm niciodată că în România sunt originile şi rădăcinile noastre şi asta ne va uni mereu."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved