Castelul Huniazilor din Hunedoara este monumentul de arhitectură gotic cel mai bine conservat din centrul şi sud-estul Europei.
Castelul Huniazilor din Hunedoara este monumentul de arhitectură gotic cel mai bine conservat din centrul şi sud-estul Europei. Ridicat în secolul al XIV-lea, castelul este considerat din cele mai frumoase construcţii de acest gen din epoca medievală. Are 42 de încăperi, două terase, două poduri şi o suprafaţă construită de 7000 metri pătraţi. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susţinut pe patru piloni masivi de piatră. Este o cetate de două ori mai mare decât Castelul Bran. A fost dăruit de către regele Sigismund I cneazului Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara. După moartea lui Voicu, castelul intră în posesia lui Iancu de Hunedoara, care porunceşte modernizarea şi amplificarea fortificaţiei (1440-1453).
Castelul Huniazilor a fost folosit în special ca reşedinţă nobiliara, dovadă fiind şi lipsa unor perimetre secundare de apărare. Sălile construite în această perioada sunt Sala Dietei şi Sala Cavalerilor. Mai trebuiesc amintite şi Turnul Capistrano (după numele unui vestit călugăr), Turnul buzduganelor şi Bastionul alb. Castelul intră ulterior în posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara care construieşte o nouă aripă în stil renascentist - loggia cu pictura ilustrand aspecte din viaţa nobiliară, respectiv legenda corbului.
Matei Corvin dăruieşte cetatea lui Ioan Corvin, după care urmează o perioadă în care se succed o serie de proprietari care deţin castelul pentru intervale limitate de timp. Unul din proprietarii care au efectuat transformări (1618-1623) la construcţia originală este principele Transilvaniei, Gábor Bethlen care a construit două etaje pe aripa sudică şi una pe aripa nordică. De a lungul timpului Castelul Huniazilor a fost devastat de mai multe incendii. În 13 aprilie 1854, flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani.
Astăzi Castelul Huniazilor găzduieşte expoziţii de tehnică militară şi cu obiecte medievale. Există şi un ordin al cavalerilor locali care încearcă să reînvie atmosfera medievală.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved