Poluarea atmosferică nu se manifestă la fel peste tot în lume. În atmosferă sunt eliberați diferiți poluanți dintr-o mare varietate de surse.
În Europa, calitatea aerului s-a îmbunătățit în mod considerabil din momentul în care Uniunea Europeană și statele sale membre au introdus politici și măsuri privind calitatea aerului în anii '70. Cel mai recent raport anual privind calitatea aerului al Agenției Europene de Mediu relevă însă faptul că majoritatea oamenilor care trăiesc în orașele europene sunt încă expuși la niveluri ale poluării atmosferice considerate nocive de Organizația Mondială a Sănătății.
Recent, în Comisia pentru transport din cadrul Parlamentului European a fost supusă la vot o opinie în dosarul Calitatea aerului dosar pentru care comisia principală este comisia de mediu, ENVI. TRAN a prezentat un text de opinie, pentru că în momentul în care discuți despre calitatea aerului, mai ales în zonele urbane, aglomerate, se discută despre transport, deoarece transportul constituie una din sursele mari de poluare, a declarat europrlamentarul Marian Jean Marinescu.
"Am votat în comisia pentru transport o opinie la un dosar pentru care comisia principală este comisia de mediu. Este vorba de calitatea aerului. Noi am avut o opinie pentru că în momentul în care discuți de calitatea aerului, mai ales în zonele urbane aglomerate, se discută despre transport. Bineînțeles, pentru că transportul constituie una dintre sursele mari de poluare, sunt diverse aspecte.
Se discută despre unde trebuie amplasați senzorii mai aproape mai departe, câți senzori, densitatea, ce se întâmplă în cazul în care se mărește poluarea, ce măsuri trebuie luate. Bineînțeles că se discută și despre compensații și despre penalități, compensații pentru cetățeni, penalități pentru statele membre dacă nu îndeplinesc aceste condiții. M-am axat mai mult pe ceea ce înseamnă transport și bineînțeles că am spus că în localitățile aglomerate cel mai bun lucru pentru a micșora cu o parte poluarea este de a avea transport public foarte bine pus la punct. În primul rând pentru a micșora transportul cu mașinile în proprietate privată și în același timp acest transport trebuie să fie electric. În momentul în care există probleme, trebuie luate măsuri și în ceea ce privește transportul, dar să nu reducă mobilitatea și posibilitatea de conectare a cetățenilor, pentru că este extrem de important.
Am mers și pe prevenție, adică există acel plan pentru calitatea aerului, dar trebuie să existe și o posibilitate de a preveni, deci de a avea în vedere tot ceea ce se va întâmpla în viitor într-o zonă anumită și a preveni, adică a lua măsurile necesare pentru a nu se mări poluarea în acele zone. Rezultatul final va fi în comisia pentru mediu.
Am depus aceleași amendamente și în comisia pentru mediu și vom vedea care va fi rezultatul. Sper să fie iarăși un echilibru între nevoia urgentă de a îmbunătăți calitatea aerului pentru cetățeni și nevoia de a nu împiedica foarte mult activitatea economică."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved