Agricultura ecologică va juca un rol esențial în transformarea sistemului alimentar al UE și asigurarea unei alimentații mai sănătoase și mai durabile.
Daniel Buda, europarlamentar: "Indiscutabil, sănătatea cetățenilor este subsumată consumului de alimente ecologice. Apreciez în acest context eforturile Comsiei Europene de a promova prin politicile sale un consum de alimente sănătoase. În acelasi timp, trebuie să fim conștienți că producția în system bio este mult mai dificil de realizat comparative cu producția în sistem conventional. Astfel, fermierii trebuie să fie bine plătiți pentru aceste eforturi, într-un mod care să contrinuie la bunăstarea lor și să le asigure un trai decent. Statele membre trebuie în același timp să asigure mecanisme care au capacitatea de a absorbi întreaga producție ecologică, atunci când piața liberă nu reușește să facă acest lucru, în timp util, cunoscută fiind perisabiltatea produselor bio.
Uniunea Europeană, trebuie să crească producția ecologică dar în același timp, nu trebuie să uite că are misiunea de a diminua efectle războiului și a pandemiei de Covid și să asigure securitatea alimentară, nu doar la nivel European ci și la nivel mondial.
În concluzie, realitățile de astăzi ne obligă să regândim planul de acțiune pe viitor. Războiul din Ucraina va afecta siguranța alimentară. Să nu fim naivi și să conștientizăm acest lucru. Prețurile multor alimente au crescut deja considerabil. Nouă, decidenților politici, ne revine astăzi responsabilitatea de a face tot ceea ce este necesar ca cetățenii să aibă acces la alimente de calitate, la prețuri accesibile."
Pentru a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică, s-a propus consacrarea datei 23 septembrie ca "Zi a produselor ecologice" la nivelul UE, și acordarea de premii în cadrul lanțului alimentar ecologic.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved