Ediția de toamnă a Târgului de Turism al României s-a desfășurat la București, în perioada 10-13 noiembrie. Vizitatorii au găsit cele mai noi și mai interesante oferte turistice
Ediția de toamnă a Târgului de Turism al României s-a desfășurat la București, în perioada 10-13 noiembrie. Vizitatorii au găsit cele mai noi și mai interesante oferte turistice. Au participat agenții de turism, unități de cazare și de agrement, dar și autorități de turism locale, naționale și internaționale. Pe lângă promoțiile oferite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pasionații de călătorii au putut cumpăra pachete turistice cu reduceri de până la 50%. Evenimentul a fost organizat de centrul expozițional Romexpo, în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din România și cu asociația patronală a agențiilor de turism din România.
Amalia Dumbravă, biolog în cadrul Administrației Parcului Natural Porțile de Fier, ne invită să explorăm o arie protejată de interes național, din sud-vestul României, cu o diversitate etnică și biologică deosebită.
"Prezentăm un proiect transfrontalier prin care promovăm atât obiective de patrimoniu natural, dar și de patrimoniu cultural din România și din Bulgaria. Vor fi realizate niște tururi virtuale ca o invitație, ca oamenii să fie conștienți de frumusețea locurilor și pentru a-i invita să exploreze arealul parcurilor naturale, al ariilor protejate. Proiectul a fost demarat. Obiectivele incluse au fost deja scanate în format 3D cu ajutorul tehnologiei specifice și a fotogrametriei. Turiștii vor putea simula un zbor deasupra teritoriului nostru. Acolo unde îi va interesa ceva se vor putea opri la obiectivele 3D."
Techirghiol este o stațiune balneoclimaterică permanentă pe litoralul românesc al Mării Negre, situată la 16 km de municipiul Constanța, pe malul lacului cu același nume. Acesta este cunoscut pentru calitățile apei sărate, mineralizate, și a nămolului sapropelic, folosit în tratarea mai multor afecțiuni severe sau mai ușoare. Melisa Regep, inspector în cadrul departamentului de proiecte al Primăriei din Techirghiol.
"Sunt prezentă la Târgul de Turism în cadrul unui proiect. Proiectul se numește "Creșterea atractivității turistice în stațiunea balneară Techirghiol" și se desfășoară prin programul operațional-regional. Promovăm orașul, care s-a dezvoltat foarte frumos, cu faleza și pontonul, cu piste de biciclete, cu ofertele de tratament cu nămolul nostru renumit. Suntem stațiunea balneară din România pe primul loc în acest moment, cu foarte multe premii. Bazele noastre de tratament sunt deschise non-stop. Cel mai renumit este Sanatoriul Techirghiol. Urmează mănăstirea Sfânta Maria, care e foarte renumită și care are și ea bază de tratament."
În cadrul Târgului de Turism al României, ediția de toamnă, au fost prezenți și mulți meșteri populari. Nicolas Leș este fiul lui Dan Leș, olar, și promovează tradiția olăritului, învățată în familie.
"Am preluat meseria de la tata și de la bunicul. Lucrăm ceramică. Ne inspirăm din ceramica tradițională din Maramureș, pe care o aducem în contemporan, fie prin formă, fie prin culoare. În mare parte, ne vizitează turiștii străini din Germania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Turiștii străini parcă văd mai bine potențialul tradițional din zona noastră. Pleacă foarte mulțumiți. Ne recomandă și duc cu ei mai departe, dincolo de granițe, povestea noastră, a Maramureșului."
Claudiu Dobrican, consilier principal la Consiliul Județean Maramureș, spune că Maramureșul în sine este un brand.
"Este recunoscut datorită oamenilor noștri simpli, care-și deschid sufletul în fața oaspeților. Când veniți la noi, o să vă pună cea mai bună mâncare și cea mai bună pălincă pe masă. Pe lângă asta, avem multe atracții turistice. La Borșa, avem cea mai modernă pârtie de schi din Maramureș, care s-a deschis anul trecut. Are 3,6 km. Avem vârfurile semețe tot din regiunea Borșa. Maramureșul e împărțit în patru regiuni: Țara Lăpușului, Țara Chioarului, Țara Codrului și Țara Maramureșului Istoric. În Maramureșul Istoric puteți vedea o sumedenie de porți tradiționale maramureșene, mănăstiri. Avem cea mai înaltă biserică din lemn din Europa, monument UNESCO. De asemenea, și mănăstirea Bârsana e recunoscută pentru frumusețea ei. La Săpânța, atracția e Cimitirul Vesel. Avem oferte de Crăciun și de Revelion. Cele de Revelion s-au cam epuizat, dar mai avem câteva locuri libere de Crăciun. În acea perioadă, veți putea vedea o sumedenie de tradiții, puteți auzi colinde autentice. Vă așteptăm cu drag în Maramureș, un loc mirific."
Georgiana Ungureanu, din partea Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, a prezentat la târg județul Dâmbovița, care dispune de o gamă largă de atracții turistice.
"Avem o zonă montană frumoasă, unde găsim Peștera Ialomiței - Bucegi, dar și un oraș deosebit, Târgoviște, cu Turnul Chindiei, iar, în apropierea Bucureștiului, la doar 30 de km, găsim Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. I-aș invita pe turiști să vadă zona montană din Munții Bucegi. Pe lângă Peștera Ialomiței, ei pot vedea Lacul Bolboci. Pe de altă parte, în interiorul Peșterii Ialomița, turiștii vor descoperi o cascadă superbă și un traseu amenajat la standarde europene, cu platforme și podețe. În perioada asta, de iarnă, ei vor vedea stalagmite și stalactite din gheață."
Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a declarat în premieră pentru Radio România Internațional că anul 2023 va fi "Anul Ciprian Porumbescu" în Bucovina. Astfel, vor fi organizate numeroase evenimente dedicate renumitului compozitor român ale cărui piese au fost alese imnul României, dar și imnul Albaniei.
"În acest an, deși Bucovina înseamnă tradiție, am venit și cu lucruri noi. Este pentru prima dată când Consiliul Județean și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică când venim cu alte instituții implicate în turism. Este vorba de o serie de primării care vor face parte din viitoare organizație a Managementului de Turism Bucovina. Va avea anvergură regională și va fi, practic, prima organizație de acest tip, înființată la nivel național. La acest târg, pe lângă promovarea turistică a județului Suceava, găsiți și meșteșugari, gastronomia locală, cu referire în special la sărbătorile de iarnă. Toate acestea sunt completate de spectacole ale ansamblului artistic profesionist "Ciprian Porumbescu". Este modul nostru consacrat de promovare a Bucovinei. La târg, ne axăm în special pe promovarea sărbătorii Crăciunului. În acest an, le transmit celor care ne ascultă, că sărbătoarea Crăciunului în Bucovina va însemna Crăciun în familie. Suntem pregătiți astfel încât să primim oaspeții cu întreaga lor familie."
Tot în cadrul târgului de turism, Ministerul Antreprenorialului și Turismului a lansat Ruta Cultural-Turistică "Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved