S-au gândit că poate pot obţine şi un Guiness World Records cu ceea ce şi-au propus să facă, dar mai mult decât atât au ales să experimenteze, să se joace cu şi pentru copii.
S-au gândit că poate pot obţine şi un Guiness World Records cu ceea ce şi-au propus să facă, dar mai mult decât atât au ales să experimenteze, să se joace cu şi pentru copii. Vorbim despre Asociația StartEvo prin platforma educațională Kidibot, împreună cu partenerii Astroclubul București și revista Știință&Tehnică, cei care alături de copiii de la câteva gimnazii bucureştene au reconstruit Sistemului Solar la scara 1: 1 392 700 000.
I-am întâlnit, la jumătatea lunii mai, pornind de la kilometrul zero din Bucureşti, unde organizatorul umfla un balon galben până la a-l face cu diametrul de un metru şi a reprezenta Soarele. Constantin Ferșeta, fiindcă despre el este vorba, Vice-Președinte Asociația StartEvo, ne-a spus:
"Încercăm să facem un lucru pe care copiii nu îl fac de obicei la şcoală: facem un experiment. Şi anume, încercăm în timp de două ore să plantăm câţiva araci şi pe aceşti araci să punem baloane, fructe, care reprezintă planetele. Le-am calculat exact la scară şi o să le punem de aici, de la kilometrul zero, până pe la Herăstrău, acolo unde va fi Pluto. Şi fiecare planetă, calculată la scară, reprezintă un fruct, astfel încât copiii să înţeleagă foarte uşor care sunt distanţele gigantice din sistemul nostru solar. În primul rând am făcut un Excel în care am pus toate informaţiile despre dimensiunea planetelor, diametrul planetelor, precum şi orbitele lor. După aceea am văzut care sunt proporţiile corecte, pe care noi trebuie să le facem. Iar copiii, începând de la ora 7 până la ora 9 seara, vor merge să planteze aceşti araci, de aproape un metru, iar pe fiecare arac, va fi un (n.r. poster) A4 cu date despre planetă, astfel încât cine vrea să facă un traseu, să ne calce pe urme, să poată să o facă în zilele următoare."
Constantin Ferșeta a adăugat: "La acest proiect lucrăm cu copii de la clasele III-VIII, din Bucureşti. Noi sperăm ca acest Sistem solar în miniatură să rămână o perioadă cât mai lungă şi să nu fie vandalizat. Dar totodată dorim ca şi copiii din alte oraşe, să facă acest proiect, pentru că este extraordinar de util să vadă ei, să ţină în mână "o planetă" şi să zică "uite, asta e Mercur, este cât o boabă de mazăre, are 4 mm şi trebuie să merg o grămadă până o să-l pun la distanţa faţă de Soare. Sau Pluto, care este atât de departe! În cadrul acestui proiect, în Bucureşti, Pluto este o boabă de muştar, care are 2 mm şi care este la aproape 4,5 kilometri în linie dreaptă. Deci copiii vor trebui să meargă două ore prin Bucureşti, până la staţia terminus, unde îl vom pune pe Pluto."
La împlinirea a 12 orbite complete în jurul Soarelui, adică a vârstei de 12 ani, Ştefan ne-a spus, că ar fi interesat de fizică, de chimie şi de matematică, baza tuturor: "Am venit aici nu doar să învăţ ceva nou, dar să şi ajut alţi copii să facă acest lucru. Experimentele sunt ceva foarte puţin practicat la scară mare şi cred că ar trebui făcute mult mi mult. De asta încurajez pe oricine poate să facă experimente cât de mult pot, să înveţe mai uşor. Pentru început punem Soarele, Mercur, Venus, Pământ, apoi Luna, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun şi apoi Pluto, ultimul."
Natalie are 11 ani şi ne-a spus că ar recomanda experimentele tuturor: "Sunt aici în primul rând pentru ca să facem acest experiment şi, în al doilea rând, ca să serbăm ziua colegului meu, Ştefan. Îmi place acest experiment pentru că facem ceva diferit decât ceea ce facem la şcoală. În general nu se fac experimente şi e un lucru mai diferit."
Matei are 13 ani şi ne-a spus de ce a răspuns invitaţiei să participe la acest eveniment: "Mi s-a părut interesant să vin şi voiam să văd cum este. Mai ales că o să fac foarte multă mişcare!"
Am înţeles că ideea proiectului a apărut anul trecut şi că prima realizare de acest fel a fost făcută la Turda, în urma unei întâlniri pe Zoom.
Marian Neuman, membru de onoare al Astroclubului Bucureşti, cea mai veche organizaţie de acest fel din România, înfiinţată în 1908, s-a declarat iubitor al primei ştiinţe a umanităţii, astronomia, şi ne-a spus de ce s-a alăturat evenimentului:
"În primul rând pentru copii. Ca să îi facem pe copii să înţeleagă adevărata dimensiune a spaţiului, adevăratele distanţe între Soare şi planete. Pentru că numai printr-un experiment practic pot înţelege perfect despre ce este vorba. Astroclubul este mai mult o organizaţie pentru adulţi pasionaţi de astronomie, dar în ultimul an ne-am concentrat pe acest grup de vârstă, al copiilor. Avem şi un pui al Astroclubului, pe care noi îl numim Astroclubul junior, care se pcupă exclusiv de copii de la 4 la 13 ani."
Mihai Popa, profesor de geologie şi paleontologie, la Universitatea Bucureşti, le-a spus copiilor care e legătura dintre geologie şi planete:
"Aşa cum ştiţi, Sistemul nostru solar e o grămadă de praf de stele. Şi grămada asta, care există de multe miliarde de ani, în timp s-a organizat. Astfel încât de o orbită din ce în ce mai apropiată de soare s-au format planetele de tip teluric, care seamănă cu Pământul nostru sau terestre. Şi spre exteriorul Sistemului solar se formează giganţii gazoşi, care sunt mai uşori şi atunci sunt şi mai depărtaţi de Soare. Astăzi o să vorbim despre Geologie şi Astronomie, pentru că sunt două ştiinţe foarte strâns legate între ele. Şi o să aflaţi de ce. Bine aţi venit cu toţii!"
Conştientizând că Sistemul nostru Solar se află la jumătatea vieţii sale, m-am gândit să urmez exemplul organizatorilor şi să îmi fac planuri pentru a locui poate în altă Galaxie în viitor!
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved