Creșterea prețurilor la îngrășăminte pune în pericol securitatea alimentară a cetăţenilor europeni. În drumul către un viitor durabil, Uniunea Europeană doreşte să se asigure că securitatea alimentară este menținută.
Creșterea uriașă a prețurilor la îngrășăminte este acum principala problemă a fermierilor europeni. Există indicii că fermierii din Uniunea Europeană au comandat, în această vară, cu 20% mai puține îngrășăminte decât de obicei. Fermierii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că prețurile producției ar putea să nu țină pasul cu prețurile inputurilor. Acesta reprezintă un risc pentru securitatea alimentară a Uniunii Europene. Comisia Europeană este preocupată de toate aceste aspecte şi este pregătită să prezinte o comunicare privind îngrășămintele.
Subiectul a fost dezbătut în Parlamentul European, ocazie cu care eurodeputatul Daniel Buda, a declarat:
"Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că ne aflăm în ceasul al 12-lea în ceea ce privește securitatea alimentară iar strategia privind îngrășămintele trebuie pusă pe masă de îndată. Sectorul agricol s-a confruntat de-a lungul timpului cu provocări majore, fie că vorbim de lipsa de forță de muncă, ori pandemia Covid. Mai mult decât atât, anul acesta sectorul a avut de înfruntat trei provocări majore: creșterea prețului la îngrășăminte și energie, seceta severă și războiul din Ucraina.
Din păcate, Comisia Europeană, până în momentul de față, nu a venit cu măsuri suficiente pentru sectorul agricol, iar propunerile privind reducerea consumului de îngrășăminte sau a emisiilor de carbon nu fac altceva decât să afecteze fermierii. Problema fertilizanților este una complexă, deoarece cea mai mare parte era importată din Ucraina și Belarus, iar prețul extrem de ridicat le face greu accesibile pentru fermieri.
Potrivit unor studii, nu putem hrăni în prezent populația lumii fără fertilizanți. Se estimează că între 30 până la 50% din recoltele culturilor la nivel global sunt atribuite aplicării îngrășămintelor. Atrag atenția, la modul cât se poate de serios, că este necesar să ne păstrăm mai departe capacitatea Uniunii Europene de a fi furnizor de alimente pentru zonele sărace ale lumii, deoarece, în caz contrar, vom fi martorii unor valuri de refugiați dinspre țările africane spre Uniunea Europeană.
Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că este nevoie să se vină urgent cu măsuri, iar asta înseamnă bani, nu povești, astfel încât fermierii Uniunii Europene să aibă acces la cantitățile necesare și suficiente de îngrășăminte pentru a putea produce hrană de calitate și la prețuri accesibile pentru consumator."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved