Practicile de investiții ale fondurilor de investiții sustenabile au fost subiectul unei dezbateri care a avut loc în Parlamentul European.
Pentru a spori transparența cu privire la modul în care participanții de pe piața financiară integrează riscurile și oportunitățile de durabilitate în deciziile lor de investiții, Uniunea Europeană a adoptat un regulament referitor la informaţiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare. Regulamentul a început să se aplice din luna martie 2021, iar măsurile de implementare suplimentare au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Luarea în considerare a factorilor de durabilitate în procesul de luare a deciziilor și în procesul de consultanță privind investițiile, poate spori reziliența economiei reale și stabilitatea sistemului financiar.
Europarlamentarul Victor Negrescu şi-a exprimat, în plenul Parlamentului European, punctul de vedere referitor la necesitatea uniformizării practicilor de investiții sustenabile în beneficiul tuturor statelor membre.
"Avem nevoie de un cadru de reglementare european care să asigure dezvoltarea sustenabilă a Uniunii Europene și a statelor membre. Spre exemplu, referitor la fondurile europene, există ținte clare, dar nu este suficient. Trebuie să ne asigurăm că proiectele implementate cu resursele europene sunt cu adevărat sustenabile, inclusiv în privința materiilor prime folosite sau condițiilor sociale ale salariaților, pentru a combate, spre exemplu, concurența neloială din partea altor state non-europene. Dar pentru sustenabilitate avem nevoie și de un plus de responsabilitate din partea mediului privat, în mod special marele capital, și de un regim fiscal sustenabil. Companiile care au înregistrat profituri uriașe în contextul crizelor pe care le-am traversat, spre exemplu, companiile din domeniul energiei trebuie să și demonstreze solidaritatea inclusiv printr o taxare adecvată, așa cum s-a propus în cadrul Forumului de la Davos, oferind resurse suplimentare statelor pentru investiții sustenabile. Avem nevoie de o uniformizare a practicilor pentru ca toate statele să poată beneficia de oportunitățile oferite, de o abordare sustenabilă și de cadrul oferit de reglementările europene."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved