Comisia Europeană a decis să ia măsuri decisive pentru a lupta împotriva corupției în UE și în întreaga lume.
Indicii de corupție la nivel mondial plasează multe state membre ale UE printre țările considerate ca fiind cele mai puțin corupte din lume. Cu toate acestea, corupția rămâne o preocupare esențială pentru cetățenii din UE, aceasta costând economia comunitară cel puțin 120 de miliarde de euro pe an.
Corupția este foarte dăunătoare pentru societate, pentru democrațiile noastre, pentru economie și pentru indivizi, subliniază Bruxellesul. Subminează instituțiile de care depindem, diluându-le credibilitatea, precum și capacitatea lor de a furniza politici publice și servicii publice de calitate. Acționează ca un facilitator pentru crima organizată și interferența străină ostilă. Prevenirea și combaterea cu succes a corupției este esențială atât pentru a proteja valorile UE și eficacitatea politicilor UE, cât și pentru a menține statul de drept și încrederea în cei care guvernează și instituțiile publice.
Comisia Europeană a decis să ia măsuri decisive pentru a lupta împotriva corupției în UE și în întreaga lume, respectând angajamentul luat de președintele von der Leyen în discursul său din 2022 privind starea Uniunii.
Setul de măsuri anticorupție prezentat include norme noi și consolidate care incriminează infracțiunile de corupție și armonizarea pedepselor în întreaga UE, precum și o propunere a Înaltului Reprezentant, susținută de Comisie, de a stabili un regim de sancțiuni dedicat politicii externe și de securitate comune (PESC) pentru a viza acte grave de corupție în întreaga lume.
Vera Jourova, vicepreședinte pentru valori și transparență: "Pachetul de azi va ridica ștacheta pentru definițiile și pedepsele la nivelul UE pentru infracțiunile de corupție și va ajuta autoritățile să prindă și să pedepsească infractorii, atât din sectorul public cât și privat, indiferent unde se întâmplă. Sunt diferențe prea mari între ceea ce înseamnă corupție la nivel național, pedepsele aferente sunt diferite, ceea ce înseamnă că anchetele transfrontaliere sunt dificile și sunt create lacune folosite de infractori. Corupția prin natura sa este greu de cuantificat și și aici ne bazăm pe opinia publică, Vă dau câteva informații relevante, din 2022: aproape 70% din europeni cred că în țara lor corupția este răspândită și doar 30% că guvernele lor luptă eficient împotriva corupției, poliția de departe se bucură de cea mai mare încredere din partea populației în lupta împotriva corupției, conform Eurobarometrului. 40% dintre cetățenii europeni ne spun că li se pare inutil să raporteze un act de corupție pentru că nu cred că vor fi anchetate adecvat cazurile raportate. Nu sunt cifre foarte promițătoare."
Noile măsuri pun un accent puternic pe prevenire și pe crearea unei culturi a integrității, în care corupția nu este tolerată și, în același timp, consolidează instrumentele de aplicare.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved