Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care anulează amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România şi dispune returnarea sumelor încasate de stat din plata acestor penalizări.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care anulează amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România şi dispune returnarea sumelor încasate de stat din plata acestor penalizări. Proiectul de lege prevede că sumele de bani achitate se restituie la cererea contravenientului, care trebuie depusă la organul fiscal competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului de ministru. Acest ordin al ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei urmează să fie făcut public în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii. Guvernul a impus, începând cu 20 decembrie 2021, utilizarea formularului digital de intrare în România pentru toate persoanele, în contextul apariției și extinderii tulpinii Omicron a Covid-19. Amenzile aplicate pentru cei care nu au completat acest document au fost cuprinse între 500 şi 3.000 de lei. Obligația completării formularului de localizare a fost anulată în luna martie, odată cu ieşirea României din starea de alertă sanitară.
Ambasadorul agreat al României la Chişinău, Cristian Leon Țurcanu, a fost primit de ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, cu ocazia înmânării copiilor scrisorilor de acreditare. În cadrul întrevederii cei doi oficiali s-au referit la relația specială dintre cele două state bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, precum și pe parteneriatul strategic pentru integrarea europeană. Ministrul moldovean i-a mulţumit diplomatului român pentru susținerea fermă acordată de administraţia de la Bucureşti în vederea obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Cei doi au vorbit şi despre a doua ediţie a conferinței donatorilor "Platforma de Sprijin a Republicii Moldova", o inițiativă a Franței, Germaniei și României, care va avea loc la 15 iulie, şi au subliniat necesitatea consolidării rezilienței, securității energetice și a continuării proiectelor de infrastructură. Cristian Leon Țurcanu a preluat mandatul de ambasador la Chişinău de la Daniel Ioniţă, care a condus reprezentanţa diplomatică din 2016.
Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a participat la depunerea jurământului de către cea de-a doua generaţie de absolvenţi ai Extensiei de la Roma a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Eparhial de la Roma şi a reunit o serie de înalţi prelaţi din ţară şi din străinătate. Diplomatul a reamintit contextul global actual, marcat de războiul din Ucraina, şi a subliniat rolul Bisericii Ortodoxe Române înainte de 1989 de a menţine aprinsă flacăra speranţei în sufletele celor oprimaţi de regimul totalitar. "Profit de ocazie să amintesc că libertatea religioasă este un drept garantat doar în cadrul unei democraţii, căci garanţiile pe care le oferă în acest sens regimurile autoritare sunt oportuniste, firave sau vremelnice, iar România a cunoscut această experienţă timp de patru decenii şi jumătate", a declarat Dancău. Ea le-a mulţumit liderilor Bisericii Ortodoxe Române din Italia, episcopul Siluan şi arhiereul-vicar Atanasie de Bogdania, pentru sprijinul oferit marii comunităţi româneşti din peninsulă. Cursurile Extensiei de la Roma a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti au început în septembrie 2017.
Liga Studenţilor Români din Străinătate, filiala Italia, şi Ambasada României la Roma organizează, în perioada 1 iulie -1 august, Şcoala de Vară de Limba Română. Iniţiativa, care are loc în colaborare cu Institutul Limbii Române şi Accademia di Romania la Roma, doreşte să răspundă nevoii tinerilor români formaţi sau născuţi în Italia de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limba română. Potrivit LSRS Italia, Şcoala de Vară urmăreşte, totodată, să reunească tineri care împărtăşesc experienţa de migraţie în Italia, în special pe cei care au învăţat limba română în primii ani de viaţă şi de şcoală în România sau pe cei născuţi în Italia care au învăţat limba română în familie. Cursul, susţinut de profesori titulari ai catedrelor de limbă română din universităţile din Italia, este gratuit, de tip intensiv, abordează regulile structurii gramaticale generale, exprimarea scrisă şi orală şi oferă ocazia de a exersa tehnici de folosire a limbajului formal, util într-un mediu profesional. Întâlnirile online vor avea loc pe platforma Google Meet, de două ori pe săptămână, în zilele de luni de la 17.00 la 18.30 şi de vineri de la 9.00 la 10.30.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved