România va participa cu un pavilion naţional la Expoziţia Mondială Osaka 2025, care va avea loc în Japonia, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie 2025.
România va participa cu un pavilion naţional la Expoziţia Mondială Osaka 2025, care va avea loc în Japonia, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie 2025. Conform deciziei Guvernului, cheltuielile aferente vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, în vederea participării României la expoziţia mondială, va fi constituit un Comitet interministerial de organizare, format din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei Prim-ministrului şi ai ministerelor care au în sfera de competenţă domeniile agricultură, antreprenoriat şi turism, comunicaţii, cultură, dezvoltare regională, educaţie, mediu, sport şi tineret. "Participarea României la Expo 2025 Osaka constituie o ocazie deosebită pentru promovarea intereselor României şi asigură oportunităţi directe pentru dinamizarea schimburilor economice", se precizează în hotărârea Executivului de la Bucureşti. România a participat cu un stand naţional şi la Expo 2020 Dubai, care a avut loc între 1 octombrie 2021 şi 31 martie 2022.
Irina Sârbu Band susţine un concert în Insula tunisiană Djerba, în deschiderea celei de-a 18-a ediţii a Sommet-ul Francofoniei, o conferință la care participă șefi de stat și de guvern din țările care au în comun limba franceză. Formaţia, alcătuită din Irina Sârbu, Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel, va urca pe scena din Satul Francofoniei la 18 noiembrie. Repertoriul Irina Sârbu Band include piese cunoscute ale genului jazz, etnojazz, muzică românească interbelică, muzică franceză și folclor. Sommet-ul Francofoniei are loc în perioada 19 - 20 noiembrie, alături de Conferința Ministerială a Francofoniei, programată la 18 noiembrie, și Forumul Economic Francofon, care se va desfăşura între 20 şi 21 noiembrie. Prezenţa Irina Sârbu Band în Tunisia este sprijinită de Institutul Cultural Român.
Scriitoarele Alexandra Pârvan și Ioana Vintilă reprezintă România la a 11-a ediție a Atelierului de traduceri româno-suedez, care are loc în perioada 16 - 22 noiembrie la sediul reprezentanţei la Stockholm a Institutului Cultural Român. Cele două românce vor lucra împreună, timp de o săptămână, cu autorii suedezi Lina Rydén Reynols și David Zimmerman și își vor traduce reciproc poeziile în limbile română și suedeză. Rezultatul colaborării va fi prezentat în cadrul unui eveniment programat la 21 noiembrie, care va include un recital de poezie în română și suedeză, urmat de o discuție cu scriitorii moderată de directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu. Alexandra Pârvan s-a născut la Pitești. A participat la Atelierul "Poezia formelor", în 2016, şi la proiectele internaționale Life of Breath și How to start a fire. Este autoarea volumelor de versuri "Suflare peste păpădii" şi "Prinsoare", ultimul premiat pentru debut în anul 2000. Ioana Vintilă s-a născut în 1997 la Sibiu. Este inginer biotehnolog și lucrează în cercetare științifică în domeniu. A debutat cu volumul "Păsări în furtuna de nisip", pentru care a primit premiile pentru debut Iustin Panța și George Bacovia. Anul acesta a publicat volumul "Buncărul de origami". Atelierul de traduceri româno-suedez, organizat de Centrul Național al Cărții din România și Uniunea Scriitorilor din Suedia, este un proiect care promovează voci literare noi cu scopul de a crea o punte de dialog intercultural.
Filmul "Metronom", debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, va fi prezentat în cadrul celei de-a 37-a ediții a Festivalului de Film al Uniunii Europene din Canada, care se desfăşoară în perioada 17 noiembrie - 2 decembrie. Producţia, a cărei premieră mondială a avut loc la Festivalul de la Cannes 2022, a fost distinsă, în secțiunea Un Certain Regard, cu Premiul pentru cea mai bună regie. Pelicula va fi proiectată pe 28 noiembrie la Ottawa, pe 29 noiembrie la Vancouver şi pe 2 decembrie la Toronto. Festivalul de Film al Uniunii Europene din Canada are loc în fiecare an şi se bucură de un larg interes din partea cinefililor canadieni și de o importantă expunere media. Anul acesta, festivalul se întoarce în cinematografele canadiene, după ce în perioada 2020-2021 s-a desfășurat exclusiv online. Toate cele 27 de state membre ale UE participă la festival, iar Ucraina este invitată special. Prezenţa românească este sprijinită de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ambasada ţării noastre la Ottawa.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved