Ministerul de Externe informează că, pe fondul numărului mare de călători în perioada sărbătorilor pascale 8-11 aprilie, poliţia de frontieră britanică a anunţat posibile perturbări ale activităţii acesteia din portul Dover.
Ministerul de Externe informează că, pe fondul numărului mare de călători în perioada sărbătorilor pascale 8-11 aprilie, poliţia de frontieră britanică a anunţat posibile perturbări ale activităţii acesteia din portul Dover. Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Marea Britanie sunt atenţionaţi că timpii de aşteptare la controlul de frontieră ar putea fi mai lungi. Românii sunt sfătuiţi să ia legătura cu operatorii companiilor de transport, pentru a obţine informaţii în timp real, şi să verifice situaţia înainte de a se deplasa spre port. Conaţionalii pot solicita asistenţă din partea Consulatelor României de la Londra, Edinburgh sau Manchester ale căror date de contact se găsesc online. MAE recomandă totodată consultarea paginilor web londra.mae.ro, edinburgh.mae.ro, manchester.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie actualizate, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".
Conferinţa "Smart Diaspora 2023", se desfăşoară în perioada 10-13 aprilie, la Timişoara. Manifestarea îşi propune să creeze mediul propice schimburilor de experienţă care facilitează transferul de competenţe între cercetătorii români din ţară şi cei din străinătate. Sunt aproximativ 400 participanţi din diaspora, 550 din ţară şi 300 din cadrul universităţilor membre ale Alianţei Timişoara Universitară. Invitaţii din diaspora provin din peste 30 de ţări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar şi din SUA, Marea Britanie, Republica Moldova, Japonia, Singapore şi Australia. Timp de patru zile au loc 38 de workshopuri, organizate pe tematici diverse, de la educaţie şi psihologie, la economie globală, guvernanţă, oraşe inteligente, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentaţie sustenabilă, comunicare interculturală, studii de limbă şi literatură română, inteligenţă artificială, securitate cibernetică, migraţie şi mobilitate. La 11 aprilie, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, Jean Marie Lehn, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara, iar la 13 aprilie vor fi prezentate concluziile referitoare la viziunea şi obiectivele de ţară privind cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în România.
Corul feminin Arpeggio din Roma, împreună cu maestrul Gian Luigi Zampieri, vor susține, la 12 aprilie, concertul extraordinar de Paște "Non est hic" în biserica barocă Santa Maria in Portico in Campitelli din capitala Italiei. Este pentru al doilea an consecutiv când ansamblul susţine acest recital. În deschidere, Fabiola Gîrneață, cercetător în antropologie juridică pentru drepturile omului, pluralism religios, justiția mediului și patrimoniu cultural la Universitatea La Sapienza din Roma şi membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, va vorbi despre reprezentarea antropologică a Învierii între învățătura catehetică și tradiția populară. Corul Arpeggio a luat naștere la Roma cu scopul de a-i reuni pe românii din Italia și de a răspândi arta corală în comunitate. De la înfiinţare, corul a organizat peste 100 de concerte gratuite în biserici cu slujbă în limba română, indiferent de confesiune, în centre culturale și instituții românești din Italia. De 6 ani, organizează festivalul coral internațional "Roots Fest", în colaborare cu Academia Română. În 2022, Arpeggio a susținut un turneu muzical de succes împreună cu maestrul Gian Luigi Zampieri și naista Andreea Chira în Roma, Amelia, Madrid și Viena , iar în 2015 a reprezentat România la ExpoMilano. Concertul de Paşte se va desfășura sub patronajul Ambasadei României în Italia și al Accademiei di Romania la Roma.
Proiectul multimedia "Aplauze pentru poet...pe scenă" trece de granițele României și ajunge, pe 11 aprilie, în Ungaria la Szeged și la Budapesta. Proiectul, care în România a avut deja mai multe reprezentații cu săli pline, alternează prezentarea de tip conferinţă cu recitarea versurilor scrise de poeții Mihai Eminescu, Tudor Arghezi și George Coşbuc, traduse în limba maghiară, şi interpretate live de actorul András Demeter. Recitalul va fi completat de intervenţii video online de poezie cu actori reper ai scenei româneşti precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihaela Rădescu, Ion Caramitru, dar și cu intervenții ale iniţiatorul proiectului Ovidiu Miculescu și consilierului artistic Oltea Şerban-Pârâu. Evenimentul va avea loc, de la ora 12,00, la Biblioteca "Somogyi Károly" din Szeged și apoi, de la ora 19.00, la Cafeneaua literară "Három Holló" din Budapesta. Manifestarea marchează Ziua internațională a poeziei, care a fost sărbătorită la 21 martie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved