Parlamentul European cere înființarea unui organism independent de etică pentru instituțiile UE și sancțiuni financiare pentru eurodeputații care încalcă Codul de conduită.
Parlamentul European a adoptat două rezoluții privind transparența și integritatea în procesul decizional al Uniunii Europene, după scandalul de corupție care a scos la iveală că mai mulți europutați, în frunte cu un vicepreședinte al acestei instituții, au luat mită pentru apărarea intereselor Qatarului la Bruxelles. Europarlamentarii solicită mai multe reforme, în conformitate cu cele anunțate de Conferința Președinților, și cer înființarea rapidă a unui organism de etică independent al UE.
Eurodeputații reiterează că vor arăta "toleranță zero față de corupție sub orice formă și la orice nivel" și insistă că Parlamentul trebuie să arate "unitate fără echivoc și hotărâre de neclintit" în această privință. O mai bună punere în aplicare a Codului de conduită, inclusiv sancțiuni financiare în cazul încălcărilor sale, extinderea activităților sancționabile și interzicerea oricăror activități remunerate care ar putea crea un conflict de interese cu mandatul unui deputat european se numără printre reformele solicitate de eurodeputați.
O altă măsură are în vedere un mecanism de aprobare pentru călătoriile plătite de țări terțe și o verificare suplimentară pentru asistenții eurodeputaților și personalul Parlamentului care lucrează în domenii politice sensibile, în special în domeniul afacerilor externe, al securității și al apărării. Comitetul consultativ privind conduita europarlamentarilor ar trebui să fie reformat pentru a substitui organismul independent de etică al UE până la înființarea acestuia, în timp ce declarațiile de avere ale eurodeputaților ar trebui declarate la începutul și la sfârșitul fiecărui mandat.
Dacian Cioloș, europarlamentar din grupul Renew Europe: "Inițiativa de a înființa o autoritate etică pentru europarlamentari, comisari și alți oficiali europeni care să asigure reguli clare pentru conflicte de interese vine târziu, dar este indispensabilă. Nu mai merge cu jumătăți de măsură, cu interpretări diferite ale unor fapte pe care cetățenii le percep ca privilegii nejustificate sau conflict de interese. După scandalul de corupție în care colegi de-ai noștri au fost prinși de procurori cu banii în saci este în joc credibilitatea întreagă a Uniunii Europene. Ne plângem de lipsă de credibilitate în fața cetățenilor. Iată că acum avem ocazia să le demonstrăm că vom respecta cu toții reguli de transparență și că faptele noastre au un singur interes, interesul colectiv și nu cel individual. Mă bucur că textul Rezoluției face referire și la autoritățile de investigație naționale, e nevoie să le implicăm și pe acestea, dar și la procurorul european. Pentru că, cu cât mai multe metode de curățenie etică avem în instituțiile europene, cu atât Europa va fi mai puternică. "
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved