Europa are nevoie, mai mult decât oricând, de cooperare şi de investiţii pe termen lung.
Europa are nevoie, mai mult decât oricând, de cooperare şi de investiţii pe termen lung. Instabilitatea economică din perioadele de criză globală, dar şi problema migraţiei tind să slăbească o coeziune creată în decenii. Iar Uniunea Europeană caută, în plin avânt al erei digitale, să-şi păstrezea identitatea şi să consolideze încrederea cetăţenilor în valorile europene.
Instabilitatea economică este o problemă deosebit de serioasă, care se manifestă la nivel mondial. Conflictul din Africa, dar şi neajunsurile pe care le au de înfuntat ţările vecine Uniunii Europene fac aceste zone să acceseze cu greu investiţii. Planul european de investiţii externe reprezintă poate cel mai ambiţioasă iniţiativă de până acum a Comisiei Europene. La 10 iulie 2018,Uniunea Europeană a implementatun pachet de programe de garanţii financiare în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro. Potrivit estimărilor, acest pachet va contribui la stimularea unor investiţii publice şi private de aproximativ 9 miliarde de euro în Africa şi în vecinătatea Uniunii Europene, suma vizată fiind de 44 de miliarde de euro până în 2020. Cu ajutorul unor contribuţii pe măsură din partea statelor membre şi din alte surse, investiţiile stimulate prin acest plan s-ar putea dubla.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: "Nu plecăm de la zero. Acum doi ani, am lansat planul de investiţii pentru Europa, care valorează, la nivel global, 44 de miliarde de euro. Dintre acestea, 37 de miliarde au intrat deja în faza de execuţie, fapt că demonstrează că facem ceea ce ne-am propus. Iată, semnăm acum două acorduri care au o importanţă deosebită. Primul dintre acestea este un acord de garanţie a programului de investiţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Comisia a pus la dispoziţie 75 de milioane de euro, ceea ce ar trebui să mobilizeze 750 de milioane de euro din investiţii şi să creeze 800 de mii de locuri de muncă. Cel de-al doilea acord semnat constă în implementarea zonei continentale de liber schimb pentru Africa. Suma pe care o punem la dispoziţia acestui program important se ridică la 50 de milioane de euro."
Totodată, Comisia Europeană merge mai departe cu iniţiativele pentru digitalizarea industriei şi a serviciilor conexe în toate sectoarele şi pentru stimularea investiţiilor, prin intermediul parteneriatelor strategice şi al reţelelor. Pentru următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană propune majorarea la 123 de miliarde de euro a bugetului pentru acţiunea externă, simplificarea structurii acestui buget şi sporirea eficacităţii sale, pentru a putea face faţă provocărilor cu care se confruntă planeta la acest moment.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved