Cu echipa Roxy and Kids Arts ne-am împrietenit încă de acum câţiva ani şi i-am urmărit cu mai multe proiecte de artă colaborativă.
Cu echipa Roxy and Kids Arts ne-am împrietenit încă de acum câţiva ani şi i-am urmărit cu mai multe proiecte de artă colaborativă. Şi deşi pandemia a părut să oprească timpul în loc, Roxy and Kids Arts, adică artiştii vizuali Roxana Ené şi fiul ei, Alexander Ené şi Roxana Elena Petrescu, cofondatoare şi vice-preşedintă a Asociaţiei Roxy and Kids Arts, nu au stat degeaba, aşa că recent au mai înregistrat un succes, despre care am aflat de la Roxana Elena Petrescu:
"Vorbim despre Campania Fashion Revolution Week. Împreună cu Alexander Ené, artist vizual, parte din echipa Roxy and Kids Arts, am fost invitaţi de Fashion Revolution să participăm alături de alţi designeri şi consumatori din România la această campanie, care se derulează la nivel internaţional, în luna aprilie. Fashion Revolution este o mişcare globală care se desfăşoară în peste 60 de ţări şi a început ca răspuns la o tragedie, petrecută în urmă cu nişte ani pe 24 aprilie: în Bangladesh, s-a prăbuşit o clădire unde mii de persoane lucrau pentru mai multe companii din industria modei. Au murit foarte multe femei atunci, peste o mie de persoane, şi asta a generat o mişcare la nivel internaţional, că trebuie să facem ceva, "enough is enough", că aşa nu se mai poate, că trăim într-o lume în care a devenit important a avea, mai mult decât a fi. Nu strică să ne întrebăm cine ne face hainele, dacă ele sunt făcute într-un mod responsabil, dacă materialele folosite poluează sau nu. Noi am fost întrebaţi ce înseamnă această mişcare pentru noi şi ce facem noi în viaţa de zi cu zi pentru a adopta un stil de viaţă sustenabil. Iar noi, la Roxy and Kids Arts, asta facem demult. O parte din lucrurile pe care le facem, în afară de ateliere, transformăm hainele vechi, uzate, sau mai ales cele pătate, iar petele sunt reinterpretate ca în atelierele de pictură."
Iar Alexander Ené, artist vizual, a adăugat: "Dar nu este suficient să transpunem doar mesajele în artă şi (n.r. să le transmitem prin) produsele pe care le creăm. Foarte important este educaţia în acest sens. Spre exemplu, la Roxy and Kids Arts am desfăşurat ateliere de artă creativă cu copiii, atât în Germania, cât şi în România, la care am folosit resturi de fructe şi legume, care în loc să sfârşească la gunoi, au fost pentru noi adevărate instrumente de lucru. Trăitul sustenabil înseamnă şi să reciclezi şi să refoloseşti pe cât de mult posibil, susţinând astfel producţia de bunuri sustenabile şi reducând totodată risipa de materiale. Reduce, refoloseşte, repară şi reciclează! Cei 4 R sunt de bază în conceptul de trai sustenabil."
Artista Roxana Ené privit din Germania cum Asociaţia Roxy and Kids Arts se bucură de recunoaştere la Fashion Revolution:
"Am fost aşa de impresionată de mişcare. A ieşit excelent! Totul a ieşit incredibil şi eu nici măcar nu am fost acolo. Am primit o veste nemaipomenită, că ne-a contactat Fashion Revolution, că sunt foarte interesaţi de ceea ce am făcut noi până acum, în domeniul - ca să îi zic fără pretenţii - modei. Se potrivea la fix, pentru că noi luam tot felul de obiecte vestimentare şi le foloseam ca pe nişte canvas-uri (n.r. pânze de pictură) până la urmă. Nimic senzaţional. Dar atât de clar ce faci: e o pânză, până la urmă, o geantă, o jachetă din piele, încălţăminte, bineînţeles, nişte ciocate, pe care le iei şi le pictezi. Asta în 2021, an în care mă gândeam că iar nu se întâmplă nimic şi asta e, ce să facem, aşteptăm, avem răbdare... Şi am fost contactată de Fashion Revolution România şi mă gândeam că eu nu sunt acolo. Ba da, sigur că sunt acolo, eu sunt peste tot!"
Lăudând echipa, Roxana Ené s-a declarat încântată: "Lucrurile au decurs incredibil de frumos, Alexander, fiul meu şi Roxana au fost prezenţi soldăţeşte, s-au prezentat minunat, s-au dus cu o pânză minunată, o geantă pictată de noi, încălţăminte pictată. Foarte frumos! Am văzut fotografiile şi sunt impresionată!"
Am mai aflat că echipa Roxy and Kids Arts are un prototip nou de produs din măştile reutilizabile din bumbac, care poate fi purtat pe cap, un accesoriu foarte şic, asta odată ce, ajunsă în Germania, Roxana Ené a descoperit că nu mai pot fi purtate măşti de pânză, iar în România erau deja realizate la atelier măşti din bumbac. Anul trecut, în colaborare cu altă asociaţie din România, care are o întreprindere socială unde lucrează tineri cu dizabilităţi, Roxy and Kids Arts a început să printeze lucrările de artă colaborativă, pe sacoşe din pânză, din bumbac 100%, nevopsit şi netratat, iar sacoşele au fost deja comandate în Germania şi Israel.
Activitatea asociaţiei a primit recunoaştere şi în Germania, unde Roxana Ené se află acum: "Aici în Germania, anul trecut s-a mişcat greoi ce s-a mişcat. Trebuia să facem un proiect cu titlul: Realitate 2020:Masca. A fost super, copiii au pictat pe măşti, în aer liber. Am lucrat cu 10 copii şi şcoala cu care urma să colaborăm şi unde nu am mai făcut-o din nefericire, a fost încântată de idee în aşa măsură, încât au zis: nu-i nimic, vă luăm totuşi cu noi în şcoală în alt fel. Şi am dat manualul nostru învăţăroarelor, profesorilor şi au lucrat cu copiii după metoda "Roxy and kids arts", folosind manualul. Au pictat pe nişte măşti supradimensionale şi a ieşit o chestie fantastică. A scris ziarul Frankfurter Neue Presse în legătură cu proiectul acesta de excepţie, pentru că noi nu ne aşteptam să facem ceva!"
Produsele Roxy and Kids Arts urmează să poată fi comandate de pe secţiunea de art-shop a asociaţiei.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved