Eduard Oancea are 24 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
Eduard Oancea are 24 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
S-a născut la Bucureşti şi povesteşte că a plecat în Regatul Ţărilor de Jos imediat după ce a absolvit liceul în august 2016, după fata pe care o iubea. A studiat information and communications technology şi software engineering la Fontys University of Applied Sciences din Eindhoven şi spune că nu regretă niciun moment alegerea făcută. De asemenea, nu a întâmpinat nicio dificultate în procesul de acomodare, deşi s-a confruntat uneori cu discriminarea.
"Nu mi-a fost greu, sincer. Am intrat în pâine din prima şi cu facultatea, cu prietenii, cu colegii. Eu abia aşteptam să cunosc lume nouă, să experimentez ceva diferit faţă de ce trăisem în România până atunci. Ca diferenţe, sincer, cele mai mari ar fi modul în care oamenii se raportează unii la alţii, la probleme, la simţul umorului şi la cum lucrează împreună. S-a întâmplat de vreo două, trei ori să fim discriminaţi, de exemplu la intrarea în cluburi. De exemplul, odată încercam să îmi leg bicicleta şi m-a întrebat un tip de unde sunt, din România, şi m-a acuzat că încercam să o fur. Dar sunt chestii izolate."
Eduard a aflat de LSRS de la prietenii săi care participaseră la evenimente organizate de Ligă. Se întâmpla prin 2018 când, aflat la începutul primului său internship, a decis să se alăture filialei Olanda.
"După doi ani şi jumătate de facultate aveam deja destulă experienţă şi aş fi vrut să îi ajut şi pe alţii să se descurce mai bine, să nu treacă prin problemele prin care am trecut şi eu şi care puteau fi evitate. Tocmai mi-am încheiat, vara aceasta, mandatul de director de proiecte, iar acum sunt un membru simplu şi îi ajut pe cei din departamentul de proiecte şi în special pe directorul actual. Ghidez, ajut, fac sugestii. Din păcate eu am avut mandatul pe perioada pandemiei şi nu am putut face atât de multe pe cât mi-aş fi dorit, dar am avut o experienţă destul de bună în a menţine comunitatea destul de unită în mediul online. Am organizat destul de multe game nights, am organizat students talks prin care ne ajutam unii pe alţii să învăţăm. Recent, am participat la o conferinţă cu departamentul de proiecte şi se plănuiesc nişte chestii foarte mişto. Avem un team building plănuit, care se anticipează că o să fie timp de două zile, adică o să fie mai lung decât ce am avut noi până acum, avem o echipă nouă la coordonare. Sunt toţi foarte activi."
Pentru Eduard, ultimii ani în Olanda cu restricţii cauzate de pandemie, nu au fost uşori. Mulţi dintre prietenii săi au plecat în alte state sau au revenit în România aşa că s-a simţit singur şi captiv. Spune că simţea nevoia unei guri de aer aşa că a decis să se întoarcă în ţară. Acum lucrează la o companie de implementări de cloud şi îşi doreşte să rămână în România şi să pună umărul la procesul de modernizare a ţării şi de emanipare a cetăţenilor ei.
"Deocamdată plănuiesc să rămân în ţară. Mă simt mult mai bine aici decât mă simţeam în Olanda, dar rămân deschis la posibilitatea de a pleca în alte părţi. Pe mine mă deranjează aşa că sunt foarte multe chestii pe care le-am descoperit în Olanda şi nu le văd implementate aici în ţară şi aş vrea pe termen mediu să văd dacă pot face ceva şi în legătură cu asta. Una poate să fie infrastructura sau modul în care funcţionează instituţiile statului, cum comunică cu cetăţenii. Şi mai sunt şi chestiuni soft, care nu sunt chiar tangibile: acolo oamenii par mai dornici să se ajute reciproc decât ce văd aici la noi şi cred că este o chestie care se poate educa şi învăţa de la alţii. Eu am speranţa că se poate schimba ceva şi cu efortul fiecăruia dintre noi se poate face asta şi cu atât mai mult al elor care au plecat în afară, au văzut că se poate şi altfel şi că lucrurile pot funcţiona chiar mai bine."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved