Astăzi este doar un accesoriu cu nuanţă de desuet. Dar în secolul trecut era un semn de prestigiu, de onorabilitate, purtând nenumărate mesaje, descifrate și înțelese de toți membrii comunității.
Astăzi este doar un accesoriu cu nuanţă de desuet. Dar în secolul trecut era un semn de prestigiu, de onorabilitate, purtând nenumărate mesaje, descifrate și înțelese de toți membrii comunității. Vorbim despre pălărie şi asta pentru că expoziția "Pălăria, accesoriu, eleganţă şi mesaj în Braşovul interbelic" a ajuns la Oradea. Şi dincolo de faptul că este o expoziţie itinerantă, expoziţia este acum găzduită într-una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea: "Casa Darvas-La Roche". Am vorbit despre această selecţie unică de exponate cu Bogdana Balmuş, şef relaţii publice Muzeul de etnografie din Braşov, care ne-a spus, mai întâi, de unde a venit ideea acestei expoziţii, pe lângă multele deja găzduite de muzeu. "Ideea a aparţinut curatoarei Oana Țigănuș, colega noastră, (n.r. care) este pasionată, a terminat Artele Frumoase (n.r. Facultatea de Arte Frumoase) şi oricum lucând la Muzeul de etnografie Braşov şi fiind înconjurat de aproximativ 35.000 de piese de patrimoniu, nici nu este greu să îţi vină aşa o idee frumoasă, ca o expoziţie făcută cu drag şi cu pasiune pentru oameni."
Curatorul expoziției propune publicului o călătorie în timp, urmărind redarea atmosferei de altădată, când tendințele în materie de pălării și accesorii vestimentare ale protipendadei interbelice erau în acord permanent cu moda Europei occidentale. De asemenea, publicul poate descoperi și o selecție de pălării simbol ale epocii apuse. Expoziţia reuneşte o selecție unică de piese, reconstituind şi renumite ateliere ale pălărierilor și modistelor vremii.
Este vorba despre o expoziţie nu numai temporară, ci şi itinerantă, după cum ne-a spusBogdana Balmuş, şef relaţii publice Muzeul de etnografie din Braşov: "Această expoziţie ""Pălăria, accesoriu, eleganţă şi mesaj în Braşovul interbelic" a ajuns la Oradea la casaDarvas-La Roche, într-un cadru deosebit. Această expoziţie a fost organizată iniţial la Muzeul civilizaţiei urbane a Braşovului, la sfârşitul anului trecut s-a bucurat de un real succes. Dacă ajungeţi la Oradea, vă invităm să o vedeţi! Veţi descoperi acolo, acest obiect simbol, pălăria, care transmitea în secolele trecute un mesaj foarte clar. Veţi descoperi nota de eleganţă, de rafinament. Era purtătoarea unor mesaje foarte clare. Când te întâlneai cu cineva şi vedeai cum poartă acea pălărie sau din ce este confecţionată sau ce model reprezintă ştiai foarte clar statutul social pe care îl are persoana cu care urma să socializezi."
Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iunie 2022, la Muzeul "Casa Darvas - La Roche" din Oradea, care și-a deschis porțile turiștilor ca primul muzeu Art Nouveau din Romania, în luna august 2020.
Am întreabt-o pe Bogdana Balmuş dacă aceste pălării expuse sunt originale: "O parte dintre ele da, aparţin Muzeului de etnografie Braşov, altele sunt din colecţii private, împrumutate pentru a fi admirate de vizitatori. De aceea vă invităm să le vedeţi.La muzeu veţi descoperi o zonă unde veţi putea proba pălăriile create special după modelele începutului de secol XX, de creatorul Cristina Dragomir, vă veţi putea face fotografii şi veţi avea şi o amintire foarte frumoasă din cadrul acestei expoziţii."
Prin imortalizarea momentului, vizitatorii nu numai că experimentează un salt în trecut și au o amintire specială de la muzeu, dar, la finalul expoziției, aceasta le poate şi aduce un premiu surpriză.
Un Muzeu al pălăriilor, dar al celor de paie a fost deschis în anul 2001, la Crişeni, judeţul Harghita, la inițiativa lui Lajos Szőcs, a cărui familie se ocupă cu confecționarea pălăriilor de paie de trei generații. Muzeul a fost înființat într-o casă țărănească tradițională renovată, iar expoziția a fost amenajată, cu ajutorul Centrului Județean pentru Cultură. În prima încăpere pot fi văzute toate modelele de pălării de paie din ţară, în încăperea din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz şi decoraţie, iar în ultima încăpere este prezentată tehnica de fabricare a pălăriilor de la seceratul paielor până la pălăria gata făcută. Tot aici poate fi văzută şi chiar încercată cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, cu diametrul de doi metri şi greutatea de 2,65 kg, la fabricarea căreia s-au folosit 500 m de împletitură de paie şi 1,5 km de aţă.
În curtea Muzeului, vizitatorul poate admira o extraordinară colecţie. Mai mult de 600 de pietre sculptate de natură, având forme deosebite, dar şi o pălărie de cinci metri.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved