Bucureștiul și Chișinăul au convenit să intensifice eforturile comune în direcţia atenuării efectelor negative ale actualului context geopolitic şi economic.
România şi Republica Moldova vecină (majoritar românofonă) îşi propun să intensifice eforturile comune pentru atenuarea efectelor negative ale actualului context generat de războiul din Ucraina, criza energetică, perturbările apărute în funcţionarea lanţurilor comerciale internaţionale şi inflaţia galopantă la nivel mondial.
Este anunțul premierului Nicolae Ciucă, după participarea la forumul dedicat cooperării în domeniul pieţei de capital, care a avut loc marți la București și unde a fost prezent și premierul moldovean, Natalia Gavriliţa.
Cu această ocazie, cei doi oficiali au analizat stadiul implementării proiectelor destinate sprijinirii Republicii Moldova în domenii care vizează aprovizionarea cu energie şi gaz, asigurarea finanţărilor din pachetul nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de România, precum şi sprijinul bugetar direct de 10 milioane de euro.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, dezvoltarea relaţiilor comerciale şi sprijinirea investiţiilor sunt esenţiale atât pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, cât şi pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Nicolae Ciucă: "Anul acesta, în primele cinci luni, comerţul bilateral a depăşit deja 1,2 miliarde de euro, confirmând astfel tendinţa de creştere accelerată a schimburilor comerciale dintre ţările noastre. Este bine, dar nu este suficient. Trebuie să facem eforturi comune şi să transmitem mesaje către mediul de afaceri din România şi Republica Moldova, în sensul valorificării optime a potenţialului celor două economii."
Omologul său a subliniat faptul că statul vecin are nevoie de o piaţă de capital mai activă şi de investiţii internaţionale. Șeful executivului moldovean le-a transmis celor interesaţi că este necesară prezenţa unor profesionişti la Chișinău, cum ar fi, de exemplu, administratorii unor fonduri de asigurări şi de pensii. În plus, Natalia Gavriliţa a apreciat că o investiţie în Republica Moldova trebuie văzută ca o oportunitate de acces inclusiv pe piaţa din România.
Natalia Gavriliţa: "Ştim că pentru unele companii piaţa din Republica Moldova poate părea prea mică pentru a justifica o investiţie. Cu toate acestea, având în vedere proximitatea lingvistică şi culturală, multe companii moldoveneşti tratează piaţa din România ca pe o extensie a pieţelor interne. Din acest motiv, România este de departe cea mai mare piaţă de export pentru afacerile noastre, aşa că atunci când evaluaţi Republica Moldova nu o priviţi numai ca pe o piaţă mică de mai puţin de 3 milioane, ci mai degrabă ca pe un punct de acces la o piaţă combinată de peste 20 de milioane de potenţiali consumatori."
Cei doi premieri au discutat şi despre sprijinul pe care guvernul de la Bucureşti îl poate oferi în cadrul procesului de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cât şi despre stadiul actual al eforturilor întreprinse la Chişinău în acest sens, mai ales în domeniul justiţiei.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved