Politica de coeziune nu trebuie să devină o sursă de finanțare pentru a compensa deficiențele în materie de flexibilitate bugetară și nici nu trebuie să se confrunte cu reduceri bugetare ca răspuns la situaţiile de criză din Uniunea Europeană.
Parlamentul European consideră că politica de coeziune poate continua să își joace rolul actual de vector al investițiilor și al creării de locuri de muncă, de instrument de reducere a disparităților regionale și intraregionale, precum și de mecanism de solidaritate pentru toate regiunile Uniunii Europene, dacă are o finanțare solidă bazată pe principiul parteneriatului și al guvernanței pe mai multe niveluri. Noile provocări necesită fonduri noi și de aceea politica de coeziune trebuie suplimentată, în următoarea perioadă de programare, cu noi resurse bugetare, pentru a permite statelor membre și autorităților regionale să abordeze diferitele provocări și crize care afectează Uniunea Europeană.
Dacian Cioloş, membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, explică:
"Politica de coeziune este mai necesară ca oricând, mai ales acum, în timp de criză, de tranziție economică, de tranziție ecologică, care are și un impact social. Sper însă să și depășim acest moment și sentimentul că Fondul de coeziune devine de facto un fel de fond de criză pe care îl mobilizăm și canalizăm resursele doar atunci când sunt crize. Dincolo de coeziunea teritorială, de diferențe de dezvoltare între zone geografice, cred că în perioada următoare e important să ne uităm mai mult și la coeziunea între rural și urban. E un subiect care ar trebui acoperit de fondurile de coeziune și pentru asta va fi necesară din nou o mai bună coordonare între Fondul de coeziune și Fondul de dezvoltare rurală. Am mai avut pe vremuri această coordonare și a arătat rezultate și insist și pe a folosi mai bine instrumente de inovare, inclusiv inovare socială. Programe de tip LEADER care finanțează proiecte locale și care mobilizează inițiative locale, cred că ar trebui să fie mai prezente în următoarea perioadă de programare."
În perioada 2014 - 2020, politica de coeziune, ca principală politică de investiții publice, a sprijinit peste 1,4 milioane de întreprinderi, a contribuit la crearea a 1.544 km de linii de cale ferată și la drumuri mai sigure, a ajutat 45,5 milioane de persoane să se integreze pe piața muncii și a crescut produsul intern brut în regiunile cel mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved