Case mici de paiantă, zugrăvite rudimentar sau chiar nezugrăvite, întâmpină încă câteodată în satele româneşti.
Case mici de paiantă, zugrăvite rudimentar sau chiar nezugrăvite, întâmpină încă câteodată în satele româneşti. Sunt case care par părăsite, dar în care mai locuiesc bătrânii satului. Aceştia poate că nu mai au nici copii şi nici nepoţi alături, dar au încă atâtea poveşti de spus. Într-o astfel de zonă, în apropiere de Oneşti, nu mai puţin de 196 de case au fost cuprinse de flăcări anul trecut, în jumătate dintre cazuri cauza incendiului fiind coșurile de fum necurățate. Având în vedere această situaţie, Asociaţia Zi de bine împreună cu Asociația SufletEȘTI au luat iniţiativa de a curăța coșurile de fum și de a face provizii de lemne în gospodării în care locuiesc persoane vârstnice, din astfel de sate uitate de lume. Dorinţa: Să fie cald în vatră!
Claudia Udrescu, din echipa de comunicare a Asociatie Zi de bine, ne-a povestit: "Cald în vatră" este proiectul nostru din luna decembrie și ne duce direct cu gândul la bunici, pentru că ne ocupăm de 31 de bunici, din satele din jurul Oneștiului, cum ar fi de exemplu Dumbrava, Brătești, Mănăstirea. Şi, practic, în cadrul acestui proiect, curățăm coșurile de fum și punem în siguranță coșurile de fum din aceste case ale persoanelor în vârstă, pe care nu le mai ajută aproape nimeni, după care le aducem lemne ca să poată să treacă cu bine și această iarnă, care, după cum știm, este și friguroasă de obicei, dar acum suntem în plină criză economică și în plină criză de lemne. După care ne vom întoarce peste aproximativ două săptămâni și o să le ducem ceva de ale gurii, pentru că, nu-i așa, au nevoie inclusiv de rezerve, de bucate, pentru ca să și le pună în cămară, să poată să treacă cu bine iarna asta complicată."
Când se gândesc la bunicii de la ţară, oamenii îşi amintesc de persoanele blânde care îi înveleau de noapte bună cu povești, la lumina lemnului ce trosnea pe foc. Pentru mulți dintre adulţii de astăzi, casa bunicilor a rămas o casă cu pridvor sau tindă, cu tufe de trandafiri, cu un câine pe nume Grivei și miros de cald în sobă. Timpul a trecut și multe lucruri s-au schimbat. Ce a rămas, însă, sunt bunicii, care așteaptă cuminți și acum un semn că - pentru cineva din lumea asta mare - ei mai există încă. Claudia Udrescu a adăugat:
""Cald în vatră" este un proiect pe care l-am pus în mișcare împreună cu Mihai Zarzu. Mihai este omul care pune suflet în Asociația SufletEşti și cum ne place nouă să-i spunem asociației din Onești și Mihai încă de anul trecut s-a pornit să curețe coșurile din casele oamenilor în vârstă, a bunicilor, cum îi numim noi, de care aflase sau pe care îi cunoștea de la alte acțiuni pe care le face în zonă. Și s-a apucat să curețe coșurile pentru că, nu știu dacă știți, în mediul rural sunt multe incendii care provin din păcate de la coșuri curățate necorespunzător sau coșuri defecte. Și atunci anul ăsta ne-am pornit împreună cu Mihai de la SufletEști și o echipă de coșari adevărați. A fost foarte, foarte simpatic să vedem coșari adevărați pe teren. Ne-am promis să le curățăm coșurile și să le facem provizii de lemne ca să poată să treacă cu bine peste această iarnă și ca să evităm incendiile din zonă. Incendii care au crescut, ca număr, din păcate. Problema este că sărăcia face ca oamenii să-și pună pe foc ce găsesc, deșeuri. Și atunci este un cerc vicios pentru că aşa coșurile se înfundă și sunt în mare pericol să ia foc și mai ales pe timp de noapte, când oamenii intră în casă, se încălzesc și de obicei când se întâmplă asta sunt anunțați de vecini."
În această zonă, iarna este geroasă, iar dacă cerul se vede plin de stele este semn că vine gerul, după cum spun localnicii. Claudia Udrescu a mai precizat: "Bunicii la care ajungem noi în cadrul acestui proiect au povești de viață diferite, au pensie sau nu, au pensii foarte mici, cam de 1000 de lei pentru că, în general, au lucrat la CAP pe vremuri, așa cum se obișnuia, sau în agricultură, sau pur și simplu nu au lucrat, au avut grijă de animale și au trăit din ce au putut până acum. Fie au copii, fie nu mai au copii, sau aceștia trăiesc departe, au povești de viață extrem de diferite și toți își duc bătrânețea cu multă, multă demnitate."
În plan, bătrânii vor primi lemne care să le ajungă pentru un an. Am aflat că cea mai longevivă bunică la care prietenii de la Asociaţiile Zi de bine şi SufletEşti vor poposi în această lună a împlinit deja 93 de ani. Voluntarii îşi doresc ca bunicii să se simtă înveliţi cu căldură, în semn de recunoștință și iubire, chiar dacă nu sunt bunicii noștri cu acte în regulă.
Claudia Udrescu: "Aceștia din câteva sate din Moldova de care vă spuneam și de care ne ocupăm în cadrul proiectului "Cald în vatră", ne amintesc cumva de bunicii noștri, pentru că mulți dintre noi suntem deja la vârsta la care, din păcate, nu-i mai avem și atunci am făcut cumva să devină bunicii noștri, chiar dacă nu sunt ai noștri cu acte în regulă. Și vă invităm și pe voi să să fiți alături de noi în campania pentru "Cald în vatră" găsiți toate detaliile pe zi de bine.ro și vă mulțumim foarte tare! Ne dorim, pur și simplu, să avem bunicii sănătoși și la anul. Acești bunici să-și facă focul în siguranță, să treacă cu bine și peste această iarnă."
Iar dacă cumva vă sărbătoriţi ziua de naştere în luna lui Crăciun, aveţi ocazia să faceţi un cadou deosebit: să vă donaţi ziua de naștere în cadrul acestui proiect. Iar dacă nu e ziua dvs. şi totuși doriţi să ajuți la strângerea tuturor proviziilor necesare, puteţi dona direct de pe pagina zidebine.galantom.ro/fundraising
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved