Întreg bugetul Uniunii Europene se ridică la peste 300 de miliarde de euro, 185 de miliarde din Cadrul Financiar Multianual și restul din Next Generation EU, bani pentru planurile naționale de redresare și reziliență.
Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă din grupul Renew Europe este negociatorul bugetului UE pentru anul 2023 din partea Parlamentului European. În timpul sesiunii plenare de la Strasbourg din 3 octombrie, membrii Comisiei pentru Bugete au votat sumele negociate de Nicu Ştefănuţă cu celelalte grupuri politice, urmând ca raportul să fie votat de către întreg Parlamenul European la următoarea sesiune plenară.
"Bugetul pe care îl votăm astăzi este unul care răspunde celor mai importante priorităţi politice pentru cetăţenii europeni: securitate energetică accesibilă, siguranţă în faţa războiului, sprijin pentru aliaţii noştri din Ucraina, redresarea economică. Bugetul este mai restrâns decât a fost vreodată, aşadar Cadrul Financiar Multianual trebuie revizuit urgent" a declarat europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.
Întreg bugetul Uniunii Europene se ridică la peste 300 de miliarde de euro, 185 de miliarde din Cadrul Financiar Multianual şi restul din Next Generation EU, bani pentru planurile naţionale de redresare şi rezilienţă. Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor general pentru bugetul UE pentru anul 2023, a vorbit în plenul Parlamentului cu negociatorul din partea Consiliului și cu Comisarul European Johannes Hahn despre proiectul bugetului UE și despre nevoia urgentă de revizui Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Eurodeputatul a folosit în discursul său cuvintele președintelui Zelenski, făcând un apel către statele membre de a vedea crizele și nevoia de sprijin financiar pentru Ucraina.
Nicu Ștefănuță: "Un război pentru libertate și pace este la granițele noastre. Sper că nu v-ați obișnuit cu asta. Iar bugetul UE trebuie să vină în sprijinul cetățenilor noștri și al prietenilor noștri care luptă pentru libertatea lor. Are democrația un preț? Da, are. Facturile foarte mari la energie și inflația sunt consecințele războiului nedrept pe care Rusia îl duce în Ucraina. Dar putem face față acestor crize împreună nu numai cu cuvinte, ci și cu bani. Aici, în Casa Europei, vom repeta ce a spus președintele Zelenski: "Fără gaz sau fără Putin?" "Fără Putin". Dar fără Putin înseamnă mai mult sprijin din partea bugetului UE. Și fiecare sprijin financiar înseamnă o victorie mai rapidă. Auzim câteva vești bune din Ucraina, despre contraofensiva care înseamnă că sprijinul nostru contează. Fiecare euro aduce victoria mai aproape. Acestea nu sunt momente în care trebuie să economisim pentru anii următori, ci mai degrabă momente în care fiecare cent ar trebui să fie cheltuit pentru a ne ajuta cetățenii. De asemenea, nu vrem să fim nevoiți să alegem între persoanele pe care le putem ajuta."
Bugetul anului 2023 este al treilea buget anual din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Bugetul va juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și ale priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei de COVID-19. Bugetul pentru anul 2023 va răspunde, de asemenea, șocurilor economice, energetice, umanitare și de securitate în urma invaziei rusești în Ucraina.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved