Aliații susțin Ucraina

aliații susțin ucraina În Apărare nu se cheltuie, se investeşte, iar România a înţeles acest lucru - declară ministrul Angel Tîlvăr.

Țările membre ale Uniunii Europene au reuşit să livreze, în ultimele doar câteva zile, un sfert din totalul obuzelor promise Ucrainei pentru întregul an. La reuniunea de marți, de la Bruxelles, a miniştrilor europeni ai Apărării,șeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, a precizat că este vorba despre circa 220.000 de proiectile şi 1.300 de rachete. El a declarat, totodată, că spaţiul comunitar a mobilizat 10 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina din punct de vedere militar, din care 5,6 miliarde prin intermediul Fondului European pentru Pace, iar restul reprezentând fonduri alocate de industrie şi de statele membre. Și Aliaţii din NATO continuă livrările. Prezent la reuniunea europenilor, secretarul general Jens Stoltenberg a punctat că, în ultimele luni, Ucrainei i-au fost trimise tancuri grele Leopard, Challenger și Abrams. Marea Britanie a furnizat lansatoare moderne de rachete cu rază lungă de acţiune, iar o serie de aliaţi între care Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Polonia au început să antreneze piloți ucraineni pentru avioanele de vânătoare F-16 care vor fi livrate Kievului. 


Prezent și el marți, la Bruxelles, la reuniunea omologilor europeni ai Apărării, ministrul român Angel Tîlvăr a fost de părere că actualul context a demonstrat că a fost nevoie de o creştere a bugetului pentru Apărare. În acest domeniu, nu se cheltuie, se investeşte, iar România a înţeles acest lucru! - a afirmat oficialul. Angel Tîlvăr: 

"România se bucură de o reputaţie din ce în ce mai bună datorită consecvenţei şi faptului că, de mai multă vreme, a înţeles că în Apărare nu se cheltuie, ci se investeşte. Şi, iată, situaţia existentă acum dovedeşte că am luat decizii bune atunci când am mărit bugetul la 2% în ultimii 6 ani. Iar 2,5% alocaţi în acest an pentru Apărare ne dau posibilitatea ca, pe lângă echipamentele şi capabilităţile de înaltă tehnologie pe care le avem acum, să ne putem permite achiziţionarea sau fabricarea altora care să satisfacă aşteptarea cetăţenilor în ceea ce priveşte datoria armatei de a asigura un climat de pace, de predictibilitate şi stabilitate." 

Potrivit ministrului Angel Tîlvăr, în urma discuțiilor de la Bruxelles s-a constatat o creştere a coeziunii dintre Uniunea Europeană și NATO:  "Formatul în care ne-am întâlnit este un format UE la care participarea secretarului general al NATO a contat, pentru că discuţiile pe care le-am avut şi faptul că au existat nuanţe în solidaritatea noastră au condus la creşterea coeziunii în ceea ce priveşte colaborarea dintre Uniunea Europeană şi NATO." 


Luni, cu o zi înaintea reuniunii miniștrilor europeni ai Apărării, la Bruxelles a avut loc și cea a șefilor diplomațiilor Uniunii. Prilej pentru Bogdan Aurescu să declare că România susține necesitatea sprijinului neîntrerupt pentru Ucraina pe toate palierele, în paralel cu - în continuare - sancționarea și izolarea internaţională a Rusiei.

RadioRomaniaInternational · Aliații susțin Ucraina - 24.05.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-05-24 11:33:00
Vizualizari: 389
TiparesteTipareste