Pictorița Ligia Macovei în colecții private

pictorița ligia macovei în colecții private Muzeul Municipiului București (MMB) a pregătit o nouă expoziție care va putea fi vizitată până la finalul lunii mai: "Ligia Macovei în colecții private".

Muzeul Municipiului București (MMB) a pregătit o nouă expoziție care va putea fi vizitată până la finalul lunii mai: "Ligia Macovei în colecții private". Expoziția prezintă lucrări din colecția "Eduard Uzunov". Ligia Macovei (1916-1998) a fost graficiană și pictoriță, dar și o importantă colecționară de artă, alături de soțul ei, arhitectul Pompiliu Macovei. Am stat de vorbă despre expoziție cu directorul adjunct al MMB, Elena Olariu:

"Este o cercetare mai veche, pe care muzeografii de la Secția de Artă din cadrul Muzeului Municipiului București o efectuează pentru a identifica colecțiile private în care se află artiștii pe care noi îi avem în patrimoniu. Continuă un program mai complex. Acest proiect a început în anul 2022 cu două evenimente speciale care au avut loc la Galeria "Rotenberg-Uzunov" și care au fost realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. 

În casă, pe lângă lucrările artistei, pentru că este o casă memorială dedicată ei și soțului ei, care a fost un foarte important colecționar, vom vedea și aceste schițe, aceste experimente pe care artista le-a realizat cu ocazia prezentărilor pe care le-a făcut la edituri pentru a convinge editurile să achiziționeze aceste desene. Unele sunt inedite pentru că varianta pe care domnul Uzunov o deține în colecția sa privată este plină de culoare. Știm că în final au fost alese desenele alb-negru, dar prin această descoperire a unei mape speciale care se află în această colecție privată, noi putem vedea și varianta color. 

Prin această expoziție intrăm în laboratorul de creație al artistului. Ne bucurăm foarte mult că domnul Uzunov a hotărât să doneze această mapă Muzeului Municipiului București și ea să fie prezentată și să continue să trăiască, să spunem așa, la Colecția de Artă "Ligia și Pompiliu Macovei", ea urmând să mai fie expusă chiar în cadrul domiciliului artistei, chiar în cadrul atelierului artistei, care este foarte frumos. Vă invităm să veniți să vedeți această casă minunată, colecția de artă care se află expusă acolo."


Artista Ligia Macovei a rămas în amintirea publicului prin ilustrații realizate pentru volume de poezii ale unor mari poeți români precum Mihai Eminescu (1850-1889), considerat marele nostru poet național, Tudor Arghezi (1880-1967) sau laureatul Premiului Nobel, poetul italian Salvatore Quasimodo. Despre ilustrațiile prezente în expoziție Elena Olariu ne-a declarat:

"Sunt prezentate și schițele, experimentele artistei vizavi de ilustrarea creației argheziene, un proiect inedit care nu a mai fost realizat în România și o colaborare fructuoasă care ne-a dat și această idee de a continua cu o expoziție chiar în casa în care a trăit artista și care acum este Muzeul Macovei. Este, de fapt o încununare a acestor cercetări. 

Acolo se află și un album dedicat Ligiei Macovei, o artistă extrem de interesantă, o graficiană foarte talentată, pentru că a ilustrat și alte cărți importante din literatura română și nu numai. A ilustrat într-o formă splendidă poeziile eminesciene și, după succesul înregistrat cu volumul "Poezii de Mihai Eminescu", care a luat și o mențiune specială la Târgul de la Leipzig, în 1970, artista împreună cu Editura Minerva scot acest volum excepțional dedicat poeziilor lui Tudor Arghezi. 

Aici, artista într-adevăr folosește toate mecanismele importante pentru a realiza un desen foarte modern, chiar avangardist, care să se potrivească cu poezia specială a lui Arghezi. Este poate un desen mai angoasat, dar care merge perfect pe linia poetică a marelui poet Tudor Arghezi. Acest volum, într-adevăr, ilustrează foarte bine creația sa și modernitatea lui."


În finalul discuției, directorul adjunct al MMB a ținut să menționeze:

"Ne bucurăm foarte mult să putem să anunțăm că Muzeul Municipiului București a inițiat procedura de clasare a casei și sperăm ca în viitorul foarte apropiat ea să intre într-un proces de restaurare."

RadioRomaniaInternational · Eveniment cultural 26.04.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-04-26 15:32:00
Vizualizari: 500
TiparesteTipareste