Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat o vizită de lucru în Sicilia, în perioada 31 martie - 3 aprilie. Acesta a avut întâlniri cu comunitatea românească din zonele Palermo, Agrigento și Catania și cu membri ai administraţiei italiene. În prima zi, delegația DRP a participat la conferința "Sicilia-România implicațiile unei emigrații bilaterale de prosperitate". Cârciu a punctat necesitatea recunoașterii comunității românești ca minoritate națională, în condiţiile în care este cea mai numeroasă și mai bine integrată din Italia. În a doua zi, secretarul de stat a avut întâlniri cu primarul orașului Agrigento, cu primari ai provinciei cu același nume și cu reprezentanți ai comunității românești, în vederea identificării de proiecte comune, adaptate nevoilor românilor din această zonă. "Nu a fost o surpriză pentru mine să aud cuvinte frumoase la adresa românilor. Știu prea bine că românul este muncitor, ambițios și dornic să arate că, acolo unde se stabilește, trăiește cum se cuvine și sfințește locul", a spus Cârciu. În ultima zi a vizitei, delagaţia românească a fost primită de primarul municipiului Catania, Piero Mattei, cu care a discutat despre posibilitatea alocării unui loc în consiliul local, pentru un cetățean român, care să reprezinte interesele comunității la nivelul administrației publice locale. "Membrii marcanți ai comunității românești din Italia trebuie susținuți, în vederea afirmării în structurile organizaționale locale", a spus Gheorghe Cârciu. Conform datelor oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică de la Roma, peste 1,1, milioane de români trăiau în Italia în 2020.
Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care elevii şi studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei. Potrivit textului legislativ, beneficiarii sunt "copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 până la 26 de ani, dacă sunt absolvenţi de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenicii înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal sau şcoală profesională acreditată din România sau din străinătate, studenţii şi studenţii-doctoranzi înmatriculaţi în România sau peste hotare, doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie şi farmacie încă şase luni de la absolvirea facultăţii, cât şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti". Iniţiatorii au declarat că au rezolvat, astfel, o eroare semnalată de o serie de elevi români care învaţă în străinătate, dar care şi-au păstrat domiciliul în România. Propunerea legislativă va fi dezbătută, acum, de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Peste 5.500 de elevi şi profesori din ţară şi din străinătate s-au înscris la cea de a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de trailere de carte "Boovie", care va avea loc în perioada 25-28 iulie, la Braşov, sub titulatura "Cartea Noilor Începuturi". Organizatorii au transmis că la toate cele şase secţiuni participă 555 de echipe, care provin din toate judeţele României, din Bucureşti, precum şi din Republica Moldova, Grecia, Irlanda şi Spania. Între 19 martie şi 21 mai, participanţii realizează trailerele pentru secţiunile din concurs, urmând ca acestea să fie trimise pentru a participa la faza finală a Festivalului, la Braşov. În perioada 25-28 iulie, pe lângă vizionarea şi jurizarea propriu-zisă a producţiilor participante, vor avea loc concerte, ateliere, întâlniri cu scriitori şi nume consacrate din domeniul literaturii, teatrului şi filmului şi vizionări de filme. Festivalul-concurs, care a luat naştere în 2015, este organizat de Asociaţia Grow Up Project alături de Colegiul Naţional Pedagogic "Spiru Haret" din Focşani, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene din Vrancea şi Braşov.
Expoziția "Din Paradisul Pământesc" a artistei Rodica-Ioana Ghilea este deschisă la Galeria "Brâncuși" a Institutului Cultural Român din New York. Manifestarea, organizată în parteneriat cu Muzeul Textilelor din Băița, prezintă obiecte de broderie românească, selectate de curatoarea Florica Zaharia, inspirate de obiecte de patrimoniu. Florica Zaharia este fostă șefă a departamentului textile al celebrului Muzeu Metropolitan de Artă din New York și director-fondator al Muzeului Textilelor din Băița. Artrista Rodica-Ioana Ghilea este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a avut numeroase expoziții de grup și personale. Între 1996 - 2016, a lucrat ca designer ambiental pentru Palatul Parlamentului, Camera Deputaților și Curtea Constituțională. Expoziția "Din Paradisul Pământesc" poate fi vizitată până la 21 aprilie.