Proiectul "UncannyOrder"

proiectul "uncannyorder" "UncannyOrder", cel mai nou proiect de cercetare și de producție artistică derulat de Asociația "Qolony", are ca laitmotiv ordinea stranie care se instaurează în mod spontan și pe care o numim sincronicitate.

"UncannyOrder", cel mai nou proiect de cercetare și de producție artistică derulat de Asociația "Qolony", are ca laitmotiv ordinea stranie care se instaurează în mod spontan și pe care o numim sincronicitate. Asociația "Qolony" - Colonia pentru artă și știință este o asociație culturală ce funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști ai unor discipline diferite, de la artiști contemporani, cercetătorii științifici, specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici interdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează. Proiectele asociației vizează importanța practicilor colaborative, atât pentru stimularea creativității și dezvoltării personale, cât și pentru  bunăstarea curentă și viitoare a societății. Despre proiect am stat de vorbă cu PR-ul cultural Anca Spiridon:

"Inițiativa noastră pornește de la teoria haosului, care este descris adesea ca fiind aleatoriu, dar cu toate acestea se supune unor reguli matematice stricte care derivă din ecuații. Iar sincronicitatea este exact tendința organică a naturii de a se organiza, de a se ordona, în pofida haosului aparent pe care îl percepem. Și când vorbim de această sincronicitate în natură, ne putem gândi la celulele cardiace din inimile noastre, la stolurile de păsări care zboară în sincron, într-o direcție doar de ele știută sau de comportamentele sociale de grup. Iar miza demersului "Uncanny Order" este de a crea o serie de instalații interactive ce folosesc ca sursă de inspirație, principii de funcționare, aceste seturi de date asociate modelelor matematice ale teoriei haosului, care recreează situații de sincronicitate. Designul interior al materiei, formarea norilor și a valurilor, dar și reprezentări vizibile cum ar fi grafica computerizată, imaginea generativă sau sunetul generativ. ... Instalația va putea fi văzută de către public între 16 și 30 iunie la Galeria "MV Sci-Art Center" din Timișoara, iar în luna iulie o să poposească la Galeria "Mobius" din București."

Cine participă la acest proiect? Cine sunt artiștii și cercetătorii implicați în realizarea "UncannyOrder"? Anca Spiridon:

"Cei trei artiști participanți în "UncannyOrder" sunt Floriama Cândea, Claudia Chiriță și Cătălin Crețu. Floriama Cândea este un artist care cercetează utilizarea și potențialele căi de experimentare cu tipuri noi de medii, cum ar fi chiar țesuturi și culturi biologice vii, ca un suport artistic, dar și tehnici fotografice alternative, iar conceptele și procesele ei de lucru se folosesc de estetica imaginilor științifice, fotografii macro modificate, scheme de clasificare vizuală și, desigur, și a unor instrumente de cercetare științifică care pot fi convertite în practici artistice, procese chimice, materiale biocompatibile și așa mai departe. 

Claudia Chiriță este lector și cercetător în logică matematică și inteligența artificială la Facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea din București, dar de cincisprezece ani lucrează și ca ilustrator și grafician, iar temele pe care îi place să le discute sunt securitatea și confidențialitatea, supravegherea digitală și colaborarea ad hoc, pentru a examina relația cu patrimoniul socialist sau pentru a repovesti viețile mărunte din antichitate. Iar 

Cătălin Crețu are o dublă formare, este inginer în profilul electromecanic, dar și muzician, cu o creație bogată în care se regăsesc lucrări de genuri super diferite, de la muzică de cameră, corală, opusuri simfonice, la muzică electronică, instalații, lucrări multimedia interactive și este, de asemenea și cercetător științific la Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia. Este profesor al Universității Naționale de Muzică din București și nu în ultimul rând, director executiv al Festivalului de Arte Noi "InnerSound". 

Proiectul presupune și cercetare și programare, iar parte din el, alături de artiștii pe care i-am menționat mai devreme sunt și programatorul Cristian Balaș și cercetătorii Marian Zamfirescu și Ionuț Andrei Relu. Sunt alături de noi pentru că teoria haosului are numeroase aplicații cu care publicul larg e mult mai puțin familiarizat. Dar aceste aplicații stau la baza tehnologiilor cu care interacționăm în mod curent, a interfețelor dintre oameni și computer sau mediul digital, și astfel ne e mult mai ușor să arătăm publicului modurile în care sincronicitatea poate fi exprimată utilizând tehnologia."

Cum a pornit inițiativa proiectului? Ce doriți să explorați prin aceste instalații interactive? PR-ul cultural Anca Spiridon ne răspunde:

"Inițiativa pornește de la teoria haosului. Această știință a sistemelor dinamice neliniare ce e înțeleasă de noi, oamenii, de cele mai multe ori drept o teorie deterministă ce are logica bazată pe paradox și pe recursivitate. Haosul, cum spuneam și la început, descrie structuri și principii complexe din lumea naturală și, deși e descris adesea ca fiind aleatoriu, haosul are și se supune unor reguli matematice extraordinar de stricte. Așa că noi interpretăm haosul ca fiind foarte ordonat, foarte organizat, iar prin instalațiile realizate în cadrul proiectului ne dorim să arătăm și publicului larg nu doar această structură, dar și să vadă că pot interfera cu această structură. Pe scurt, cele din cadrul "UncannyOrder" își propun să exploreze unele modele matematice ale sistemelor dinamice care stau la baza acestor fenomene naturale, biologice și fizice, iar instalațiile artistice sunt interactive și bazate pe ele și vor ghida publicul într-un set de interacțiuni cu obiecte care recreează situațiile de sincronicitate. Că vorbim aici de muzică și de cum se formează ea, că vorbim de ritmuri cardiace, că vorbim de imagini generative, publicul va putea interacționa cu instalațiile prezente în expoziție și va putea afecta aceste structuri care ordonează haosul, ordinea care îl structurează."


În finalul discuției noastre, Anca Spiridon a ținut să precizeze:

"În contextul discuțiilor foarte recente și foarte polarizante de om versus mașină, cred că experiența publicului care vine la "UncannyOrder", cu ce ne dorim să plece ei după vizitarea acestei expoziții, acestor instalații interactive, concluzia pe care am vrea să o tragă ar fi că vorbim mai degrabă de om, alături de inteligența artificială, de mașină și nu în antiteză."



www.rri.ro
Publicat: 2023-03-25 10:12:00
Vizualizari: 1211
TiparesteTipareste