20 martie - Conferinţă a donatorilor pentru Turcia şi Siria

20 martie - conferinţă a donatorilor pentru turcia şi siria Uniunea Europeană vrea să strângă bani în sprijinul celor afectați de cutremurele devastatoare din 6 februarie din Turcia și Siria. O conferință internațională a donatorilor are loc luni la Bruxelles.

Primul cutremur din 6 februarie a avut loc în zori, la ora 4 și 17 minute, și a avut magnitudinea de 7,8 pe Richter. A fost urmat de numeroase replici, dar și de un alt seism de 7,6 în plină zi, la ora 13 și 30 de minute. 

"Toată lumea este foarte speriată. Nu se poate circula în oraș. Nu putem să ne ducem să vedem ce s-a întâmplat, ce s-a dărâmat, ce vedem de la televizor", a povestit la Radio România Actualități la scurt timp după cel de-al doilea cutremur Ana Maria Gunsel, româncă stabilită în orașul turc Adana, situat în apropiere de epicentru.

            

Două zile mai târziu, tot ea a povestit la radio despre atmosfera din zonă:

"Am văzut reportaje cu oameni care aveau apropiații sub dărâmături, puteau să comunice cu ei cât de cât, dar nu puteau să îi scoată de acolo , nu aveau materiale, nu aveau utilaje , nu aveau personal sau, mă rog, persoane care să fie cât de cât autorizate să îi scoată de acolo."

Amploarea dezastrului avea să se dezvăluie în timp: aproape 46 de mii de morți, peste 100 de mii de răniți și pagube materiale de peste 95 de miliarde de euro în Turcia. Din Siria, informațiile sunt mai puține și indică aproape 6 mii de persoane decedate. Și trebuie spus că bilanțul este încă provizoriu.

Uniunea Europeană şi statele membre au intenţia de a-și lua angajamentul de a contribui într-o manieră 'semnificativă' la reconstrucția Turciei și Siriei, a spus la o întâlnire cu presa la Bruxelles Ana Pisonero, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Conferinţa donatorilor va avea loc luni și este organizată de executivul comunitar și de Suedia, țară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. 

Uniunea Europeană îndeamnă partenerii internaţionali şi donatorii mondiali să dea dovadă de solidaritate, făcând promisiuni la înălţimea amplorii şi magnitudinii distrugerilor, a mai afirmat Ana Pisonero.

Conferința este deschisă, de altfel, tuturor statelor membre ale Uniunii, ţărilor vecine şi partenere, membrilor G20, mai puțin Rusiei, dar și organizaţiilor umanitare și instituţiilor financiare internaţionale. RadioRomaniaInternational · Europa la zi 14.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-14 08:40:00
Vizualizari: 632
TiparesteTipareste