Jurnal românesc - 28.02.2023

jurnal românesc - 28.02.2023 "România este un candidat care este gata să adere la Schengen", a declarat prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele român Klaus Iohannis.

"România este un candidat care este gata să adere la Schengen", a declarat prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele român Klaus Iohannis. Oficialul luxemburghez a mulţumit statului român pentru modul în care a gestionat frontierele şi pentru solidaritatea pe care cetăţenii au arătat-o faţă de refugiaţii ucraineni. "Sunteţi dovada că reuşim să gestionăm frontierele externe ale spaţiului Schengen fără să construim fortăreţe şi ziduri", a spus Bettel, care a precizat că, pentru Luxemburg, România este un "aliat fiabil". Klaus Iohannis a mulţumit pentru susţinerea oferită de Luxemburg în dosarul Schengen şi pentru cei 25 de militari luxemburghezi care se vor alătura, în curând, Grupului de Luptă NATO de la Cincu. Preşedintele României s-a aflat, la 27 februarie, la Luxemburg, unde a participat, în calitate de vorbitor principal, la ediţia inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiţii.


Deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova au înregistrat în Parlamentul de la Chişinău un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor, inclusiv în Constituţie, sintagma "limba moldovenească" să fie înlocuită cu "limba română", transmite Moldpres. Iniţiatorii au afirmat că proiectul, destinat să corecteze ceea ce numesc "o nedreptate istorică", urmează să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă primează în faţa Constituţiei. În Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, din 1991, limba de stat este cea română. Astfel, sintagmele "limba de stat", "limba oficială" şi "limba maternă" vor fi înlocuite cu "limba română". În nota informativă a proiectulului se menţionează că "limba română ca limbă de stat" şi "reintroducerea alfabetului latin" sunt primele "elemente de identificare" ale statului incluse în Declaraţia de Independenţă, de unde rezultă că au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături de drapel, stemă şi denumirea oficială a statului şi având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova. Partidul Acţiune şi Solidaritate a precizat că schimbările propuse "nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituţiei, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării sau implementării actelor Curţii Constituţionale".


Ambasada României în Italia anunţă că a organizat recent prima videoconferinţă cu tema pensiilor comunitare, la care au participat Casa Naţională de Pensii Publice, Casele Teritoriale de Pensii din România şi Institutul Naţional de Protecţie Socială Terni, polul de competenţă în Italia pentru cererile de pensionare adresate de cetăţenii români care au lucrat în Italia şi ulterior s-au restabilit în România. Reprezentanţa diplomatică transmite că discuţiile au urmărit găsirea de soluţii comune la situaţiile identificate de părţi, în contextul trecerii la schimbul electronic european de informaţii. În acest sens, a fost decisă organizarea periodică de reuniuni comune de coordonare în vederea soluţionării cât mai rapide a cererilor de pensie comunitară depuse de cetăţenii români. Ambasada subliniază importanţa depunerii cererii de pensionare la autoritatea competentă din ţara unde românii au reşedinţa, precum şi obligaţia de a le transmite rapid instituţiilor competente informaţii actualizate referitoare la schimbarea domiciliului. Pentru semnalarea unor situaţii punctuale pe teme de muncă şi sociale, cetăţenii români din Italia au la dispoziţie adresele de e-mail: roma.social@mae.ro şi roma.social1@mae.ro.


Violoncelistul Andrei Cavassi va susține un recital de 1 martie, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, în cadrul seriei "Concertele Enescu". Programul include lucrări clasice, semnate de Bach, Bartók şi Piazzola, piese din coloana sonoră a unor filme cunoscute şi hituri semnate de Aerosmith, Coldplay și Trooper. Andrei Cavassi a studiat violoncelul la București, Zürich, Hamburg şi Luxemburg. De-a lungul anilor, a concertat pe scene de pe trei continente. În 2010, s-a stabilit în Japonia, iar în 2019 a obținut medalia de aur la Concursul internațional de interpretare de la Viena. În 2021, a concertat la Olympiada de la Tokyo şi a participat la evenimente organizate în parteneriat cu Primăria din Tokyo, în cadrul proiectului "Unplugged by Andrei Cavassi", care a marcat împlinirea a 100 de ani de relații diplomatice România-Japonia.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 28.02.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-02-28 11:22:00
Vizualizari: 638
TiparesteTipareste