Jurnal românesc - 10.02.2023

jurnal românesc - 10.02.2023 Ambasadorul agreat a Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, a fost primită de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Ambasadorul agreat a Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, a fost primită de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare. MAE transmite că cei doi au discutat despre priorităţile care trebuie urmărite în relaţia bilaterală, care urmează să fie aprofundate cu ocazia următoarei runde a Dialogului Strategic România - SUA, programată să aibă loc în prima parte a acestui an la Bucureşti. Şeful diplomaţiei române a subliniat că România "rămâne un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre, şi a reamintit obiectivul comun al celor două părţi de includere a ţării noastre în Programul Visa Waiver. Aurescu şi-a exprimat speranţa că acest dosar va înregistra progrese substanţiale în perioada mandatului noului ambasador. Kathleen Kavalec a declarat că România este un partener şi aliat puternic, foarte apreciat al SUA, şi a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru a contribui la dezvoltarea Parteneriatului strategic bilateral. Kathleen Ann Kavalec îl înlocuieşte pe americanul de origine română Adrian Zuckerman, care a condus reprezentanţa diplomatică a SUA în România din 2019.


Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un obiectiv major de politică externă şi un obiectiv strategic de ţară, după cele privind aderarea la UE şi NATO, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Acesta a spus că deschiderea negocierilor de aderare la această organizaţie, care reuneşte 70% din economia lumii, este o recunoaştere a potenţialului de dezvoltare, iar aderarea în sine va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român. La rândul său, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE, fostul ambasador Luca Niculescu, a apreciat că accederea la organizaţie va aduce României nu doar prosperitate şi o administraţie mai performantă, ci şi respect şi vizibilitate mai mare la nivel internaţional. În decembrie 2022, Bucureştiul a depus memorandumul iniţial privind aderarea la OCDE, document care arată modul în care legislaţia, politicile şi practicile din România se aliniază la instrumentele juridice ale organizaţiei. Şeful acesteia, Mathias Cormann, a explicat că procesul de aderare se bazează pe performanţa economiei româneşti din ultimii 20 de ani, respectiv pe reducerea la jumătate a decalajului dintre produsul intern brut al României şi media înregistrată la nivelul OCDE.


Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a găzduit la sediul misiunii diplomatice o întrevedere cu directorul think tank-ului italian Istituto Affari Internazionali, Nathalie Tocci. Tema întâlnirii a fost începerea pregătirilor pentru organizarea "Dialogului la nivel de experţi România-Italia: Schimb de perspective şi analize privind politicile externe şi de securitate", care va avea loc la Roma în a doua jumătate a acestui an. Conferinţa va reuni experţi români şi italieni din diverse domenii care vor dezbate cele mai stringente probleme de politică externă şi de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre şi regiunea Mării Mediterane. Evenimentul se va desfăşura sub patronajul Ministerelor Afacerilor Externe de la Bucureşti şi Roma şi în colaborare cu think tank-urile New Strategy Center din România şi Istituto Affari Internazionali din Italia.


Expoziția "Enigma. Youtube" a artistului israelian de origine română Eduard Almashe a fost deschisă la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Cu ocazia vernisajului, care a avut loc la 9 februarie, au fost prezentate albumele de artă "Timp și ceasuri" și "Florile viitorului", semnate de Eduard Almashe, volumul bilingv de artă și poezie intitulat "Iubire și natură", al artistei multidisciplinare Rely Schwartzberg și cartea "Gânduri despre Muzică", scrisă de editorul și criticul de artă Adrian Grauenfels. Eduard Almashe s-a născut la Alba Iulia, în 1946, și a absolvit Facultatea de Inginerie. În 1970 a început să picteze pe lemn și să sculpteze, inspirat de opera lui Constantin Brâncuși. Mai târziu, s-a alăturat cenaclului artistic condus de Constantin Marinescu la Alba Iulia. În 1982, a emigrat în Israel unde și-a continuat activitatea artistică și a realizat o sculptură metalică în aer liber care poate fi văzută în parcul orașului Raanana. De-a lungul timpului a participat la importante expoziții solo și colective în Israel și România. Expoziţia "Enigma. Youtube" poate fi vizitată până pe 17 martie.


RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 10.02.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-02-10 11:28:00
Vizualizari: 549
TiparesteTipareste