„Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului” în deschiderea Timișoara 2023

„tu ești un alt eu - o catedrală a corpului” în deschiderea timișoara 2023 Proiectul „Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului” va fi prezentat în premieră în România în deschiderea oficială Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

După ce a reprezentat cu succes România la a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului”, al artistei și regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega, în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”.

 

La evenimentul de deschidere vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

 

Desemnată să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneția în 2022, expoziția „Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului”, prezentată în Pavilionul României în perioada 23 aprilie - 27 noiembrie 2022, a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rață împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.

 

De asemenea, miercuri, 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției.

 

„Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie - o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând perspective noi și experiențe transformatoare.

 

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”

 

Expoziția poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie - 30 aprilie 2023. Apoi își va continua traseul internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 - februarie 2024).

 

Radio România Internaţional este partener media al proiectului.


www.rri.ro
Publicat: 2023-02-04 12:00:00
Vizualizari: 713
TiparesteTipareste