Criza climatică, în atenția UE și ONU

criza climatică, în atenția ue și onu La summitul privind punerea în aplicare a acțiunilor climatice desfășurat la Sharm el-Sheikh, UE a fost reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii mondiali s-au reunit la Sharm el-Sheikh pentru summitul privind punerea în aplicare a acțiunilor climatice , în vederea lansării celei de a 27-a Conferințe a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27). 

UE a fost reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În discursul său, președintele Michel a subliniat necesitatea urgentă de a acționa cu privire la schimbările climatice, recunoscând, în același timp, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca situația să fie mai complicată. 

În acest context, președintele Michel a subliniat că angajamentul UE față de neutralitatea climatică rămâne puternic, în pofida provocărilor generate de criza energetică, care a fost exacerbată de utilizarea aprovizionării cu energie ca armă de către Rusia. El a afirmat, de asemenea, că UE trebuie să își asume partea care îi revine din povara tranziției către zero emisii nete de gaze cu efect de seră și că acțiunile în domeniul climei implică trei obligații: față de țările în curs de dezvoltare, față de generația următoare și față de cetățenii europeni.  

Având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei și noul context geopolitic, președintele Michel a reafirmat că obiectivul UE rămâne același: neutralitatea climatică până în 2050 și zero emisii nete. De asemenea, că este necesară regândirea strategiei de tranziție și că UE va avea în vedere întregul ansamblu al surselor de energie de tranziție și diversificarea acestora, pentru a asigura securitatea aprovizionării. 

Înainte de summitul desfășurat la Sharm el-Sheikh, europarlamentarul Nicu Ștefănuță, din grupul Renew Europe, a avut o intervenție în plenul Parlamentului European, afirmând că "haosul climatic nu trebuie să devină o criză mai puțin importantă ca altele, o criză de locul 2".

"Degeaba avem ambiții și fonduri europene dacă ele nu sunt folosite așa cum trebuie", a afirmat în speech-ul său europarlamentarul român Nicu Ștefănuță. 

"De fiecare dată când pronunțăm cuvintele "nimeni nu va fi lăsat în urmă", cel puțin o persoană moare din cauza lipsei de apă sau a hranei. Cel puțin o familie își pierde munca de o viață pentru că apele i-au înghițit gospodăria. Cel puțin un fermier rămâne fără recoltă după ce seceta a crăpat pământul și i-a ars culturile. Criza climatică a lovit deja, iar cei care vor suferi sunt copiii noștri. Este atât de simplu. Cum rămâne pentru ei viitorul? Ce rămâne pentru ei în viață? Haideți să nu deviem de la țintele noastre comune și internaționale și să nu lăsăm alte crize să pună haosul climatic pe locul 2. Spunea unul din colegii din Germania de la un partid de extremă dreapta că factura este mare. Da, factura este mare. Dar factura pentru inacțiune este pur și simplu catastrofală. Ea înseamnă existența însăși, înseamnă negarea viitorului pentru copiii noștri. Și factura asta nu ne putem permite s-o lăsăm la urmă , să spunem că copiii nostri nu merită să aibă un viitor." 


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 23.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-23 09:36:00
Vizualizari: 244
TiparesteTipareste