Jurnal românesc - 18.11.2022

jurnal românesc - 18.11.2022 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, cu care a vorbit, printre altele, despre aderarea României la Schengen.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, cu care a vorbit, printre altele, despre aderarea României la Schengen. Aurescu a subliniat concluziile foarte pozitive ale raportului experţilor din statele membre şi ai Comisiei Europene, care au reconfirmat în mod clar faptul că România "continuă să îşi respecte obligaţiile care decurg din aplicarea acquis-ului Schengen". În acest sens, Aurescu a amintit de Comunicarea privind extinderea spaţiului Schengen, transmisă săptămâna aceasta de Comisia Europeană. Omologul luxemburghez a reconfirmat susţinerea puternică a ţării sale pentru aderarea României la spaţiul european de liberă circulaţie. O decizie finală în acest sens poate fi luată în luna decembrie, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, doar cu unanimitatea voturilor reprezentanţilor statelor membre.


Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat  o vizită de lucru în Bulgaria, la Vidin, unde s-a întâlnit cu reprezentanții mediului asociativ românesc din statul vecin, precum și cu cei ai administraţiilor locale. Secretarul de stat a vorbit cu membrii organizației "AVE" Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și ai Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria despre programele de granturi puse la dispoziție de statul român, dar și despre rezultatele programului de tabere ARC. Alături de reprezentanţii ambasadei ţării noastre la Sofia, delegaţia DRP a fost primită de primarul oraşului Vidin, Tsvetan Tsenkov. La discuţii, la care au participat și mermbri ai Consiliului Local, s-a vorbit despre comunitatea românească din teritoriu şi despre inițierea unor proiecte comune în vederea păstrării limbii române în rândul etnicilor români din Bulgaria. Conform datelor oficiale ale recensământului din 2011, numărul vorbitorilor de limbă română din Bulgaria nu depăşeşte 6.000. Românii din Bulgaria, concentraţi în partea de nord-vest, în regiunile Vidin, Vrața și Plevna, nu sunt recunoscuți ca minoritate națională, ci doar ca grup etnic şi nu au asigurat dreptul la educație în limba maternă.


Spectacolul multimedia "Povestea Iei", dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomaţie românească precum şi sărbătoririi Zilei Naţionale a României, va fi prezentat pe 23 noiembrie la Sala Mare a UNESCO din Paris. Spectacolul va avea două părţi, una orchestrală şi una coregrafică. Programul orchestral introductiv este axat pe punerea în evidenţă a valorilor muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse şi conţine de la "Hora mărţişorului" sau "Cântece româneşti" de Tiberiu Brediceanu, la "Şase dansuri româneşti" de Bela Bartok, cu Orchestra Operei Naţionale Bucureşti sub bagheta dirijorului Daniel Jinga şi cu soprana Teodora Gheorghiu. Momentul va fi urmat de un spectacol de dans semnat Gigi Căciuleanu pe muzica originală compusă special pe această ocazie de Dan Dediu. Spectacolul va fi prezentat de Baletul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul "Povestea Iei" este organizat de Opera Naţională Bucureşti în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO şi constituie o importantă oportunitate de promovare a imaginii României precum şi de reafirmare a ataşamentului faţă de multilateralism şi de valorile şi principiile Naţiunilor Unite.


Liga Studenţilor Români din Străinătate a dat startul proiectului LSRS WORLDWIDE CONFERENCE, o serie de evenimente ce vor avea loc în 4 capitale europene aflate în principale ţări de destinaţie de studiu pentru studenţii români: Marea Britanie, Olanda, Franţa şi Italia. În Marea Britanie va avea loc Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români. Comunitatea de studenţi români din UK serbează astfel Ziua Naţională, ocazie cu care vor fi acordate premiile anuale "Diploma Ambasadorului". În Franţa, LSRS conectează studenţii cu profesionişti români prin intermediul Proiectul "Bridges", care îşi propune să menţină activă legătura dintre cele două grupuri pe tot parcursul anului academic. În Olanda, va avea loc Romanian Networking Event, unde studenţii români vor participa la workshop-uri conduse de profesionişti din domeniul resurselor umane, care le vor oferi sfaturi care să îi ghideze în clădirea unei cariere de succes după terminarea studiilor. Nu în ultimul rând, LSRS Italia organizează evenimentul "Pe urmele românilor care au făcut istorie în Italia", care-şi propune să parcurgă paşii unor personalităţi din România care au reprezentat cu demnitate tricolorul românesc în peninsulă. Proiectul LSRS WORLDWIDE CONFERENCE este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Detalii se găsesc pe site-ul lsrs.ro.

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 18.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-18 11:00:00
Vizualizari: 463
TiparesteTipareste