Jurnal Românesc - 14.11.2022

jurnal românesc - 14.11.2022 42 de muzicieni români au participat la audiţiile pentru selecţia anuală a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, organizate de Institutul Cultural Român

Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat o vizită de lucru în Italia, în perioada 12-13 noiembrie. Acesta s-a întâlnit cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Torino cu care a discutat despre accesarea programelor de finanțare nerambursabilă ale DRP şi i-a invitat să vină cu propuneri care să stea la baza Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2023-2026. Secretarul de stat a vorbit şi despre ediția din 2023 a Taberelor ARC, un program cu tradiție în susținerea identității lingvistice și culturale a românilor din străinătate, şi şi-a exprimat intenţia de a extinde acest proiect la 5.000 de participanți. În cea de-a doua zi a vizitei, delegaţia românească a participat la sfințirea bisericii Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul" din Novara și inițierea demersurilor de înfrățire între orașele Chieri și Fălticeni. "Cu siguranță, prin acest acord de înfrățire, vom găsi pârghiile necesare pentru extinderea și întărirea relațiilor noastre economice și culturale", a declarat Cârciu. Programul vizitei de lucru s-a încheiat cu discuții privind activitatea DRP și ariile de implicare în susținerea comunității românești din regiunea Piemont. Peste 145.000 de români trăiau aici în 2020, potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică din Italia.


Guvernul Suediei a decis reintroducerea controalelor la frontiera de stat până la 11 mai 2023. Ministerul român de Externe le recomandă cetăţenilor români care tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Regatul Suediei să se asigure că pe timpul călătoriei deţin în permanenţă asupra lor un paşaport sau carte de identitate naţională valabile. Românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei ţării noastre la Stockholm: +46 820 56 74, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie telefonul +46 736 98 54 63. MAE recomandă, totodată, consultarea paginii stockholm.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români au la dispoziţie aplicaţia mobilă "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie actualizate.


42 de muzicieni români au participat la audiţiile pentru selecţia anuală a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, organizate de Institutul Cultural Român. Audiţiile s-au desfăşurat sub îndrumarea lui Peter Gane, fost membru al Orchestrei Simfonice din Londra şi profesor la Guildhall School, iar muzicienii au fost acompaniaţi de prof. univ. dr. Verona Maier. Orchestra de Tineret a Uniunii Europene oferă, pentru anul 2023, rezidenţe în Austria şi Italia, turnee la unele dintre cele mai mari săli de concerte din Europa, granturi pentru muzica de cameră în scopul proiectării propriilor idei, oportunităţi profesionale de a concerta în cadrul "Budapest Festival Orchestra" şi acces la programul de învăţare online gratuit "EUYO Frontrunners". Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră sunt organizate anual selecţii în fiecare ţară, ansamblul având şi listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. Participarea muzicienilor români în cadrul Orchestrei este sprijinită de Institutul Cultural Român încă din anul 2010.


Trio-ul românesc JazzyBIT se află într-un turneu în Mexic, organizat de Institutul Cultural Român și de Ambasada României în Mexico City. Trupa românească participă la a 25-a ediţie a Festivalului EuroJazz din Ciudad de México, un eveniment cultural de tradiție, organizat anual de Delegația Uniunii Europene, ambasadele statelor membre ale UE acreditate în capitala mexicană și Centrul Național al Artelor din Mexic. Până pe 20 noiembrie, artiștii români susțin concerte în diferite orașe din statul nord-american. La 9 noiembrie, JazzyBIT a concertat la Guadalajara în programul "Miercurile pe scenă" organizat de Ministerul Regional al Culturii din Jalisco, iar pe 13 noiembrie trupa a susţinut două spectacole în capitala mexicană. La 16 noiembrie, Teodor Pop, Mihai Moldoveanu și Szabó Csongor-Zsolt vor inaugura a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz din San Miguel de Allende, cel mai important eveniment de profil din statul Guanajuato. Turneul se va încheia la 18 noiembrie, când cei trei muzicieni români vor reveni în Mexico City pentru o reuniune-atelier de muzică cu studenții mexicani. Trio-ul JazzyBIT activează din 2012 și a susţinut până în prezent peste 250 de concerte în România şi în străinătate.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 14.11.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-11-14 11:22:00
Vizualizari: 461
TiparesteTipareste