Erika Kerbalek – viitorul medic cu ambiţii politice

erika kerbalek – viitorul medic cu ambiţii politice Erika Kerbalek are 20 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Germania

Erika Kerbalek are 20 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Germania. S-a născut la Bucureşti şi a urmat cursurile Colegiului German Goethe din capitală. În 2016, pe când avea 14 ani, s-a mutat în Germania, unde a urmat cursurile unei şcoli internat cu un sistem pilot pentru copii supradotaţi, cu IQ de peste 130. Am întrebat-o pe Erika cum a fost acomodarea la o viaţă departe de familie, într-o ţară străină şi la o vârstă atât de fragedă.

"Mai ales în primul an am fost confruntată cu modul de viaţă german. A trebuit să vorbesc germana 24 din 24, am locuit doar cu nemţi. Am fost chiar primul student străin la internatul la care am fost, de asta integrarea, la început, pot tice că a fost ceva mai dificilă, dar am avut şi şansa unor profesori care m-au ajutat, mi-au dat exerciţii de germană, mi-au înţeles situaţia şi chiar şi-au luat mai mult timp pentru a mă sprijini în integrare. Am avut şi un program de mentoring, adică am avut mereu un profesor care s-a ocupat strict de mine personal. Cu felul în care am fost primită, mi s-a părut că există o stigmă, să zicem aşa, asupra românilor care vin în străinătate. Am văzut că oamenii privesc românii într-un mod mai diferit, dar nu mi s-a părut că nu ne dau o şansă egală. Adică, dacă le arăţi că eşti muncitor, că vrei să înveţi şi că vrei să faci la fel de mult ca ei te primesc cu braţele deschise."


Despre LSRS, Erika spune că i-a găsit prin intermediul unor foşti colegi din Bucureşti, care sunt membri ai Ligii sau care au avut contacte cu Liga. I-a plăcut ce fac tinerii români din Germania aşa că li s-a alăturat anul acesta, în luna februarie.

"Mi s-a părut foarte interesant faptul că vor să fortifice legăturile româno-germane, dar şi că vor să creeze un mediu (propice - n.r.) pentru studenţii români aflaţi în Germania, să-i ajute pe cei care vor să vină în Germania. Acum că sunt membru activ mi se pare foarte important că nu doar creăm aceste evenimente de calibru mai mare, unde participă foarte mulţi, ci că ne implicăm şi în cazuri concrete ajutând fiecare student român doritor să vină în Germania care are întrebări, care nu ştie cum îşi poate finanţa studiul sau întrebări practice despre cum poate găsi cazare. Eu, de exemplu, mă ocup mai ales cu prezentarea modalităţilor de prezentare, deoarece eu am o bursă de merit a fundaţiei politice Konrad Adenauer şi atunci am ceva mai multe informaţii despre cum îţi poţi finanţa studiul aici. Planificăm mereu această caravană (Caravana LSRS - n.r.) în care încercăm să oferim cât mai multe informaţii personale şi generale despre studiul în Germania, despre cum te poţi înscrie la universitate, cum îţi poţi finanţa studiul şi aşa mai departe. Chiar acum planificăm ediţia de toamnă-iarnă a caravanei, pentru că ştim că mai ales în iarnă cei care dau bacalaureatul se gândesc la ce universitate vor să aplice şi încercăm să-i sprijinim cu aceste informaţii noi. "


Erika a participat la un proiect de neuro-oncologie pedriatică la Universitatea Charité din Berlin. Deşi urma cursurile unei facultăţi de pato-lingvistică, despre care spune că pregătea viitori cercetători în domeniul medicinei, şi-a dat seama că îi plăcea mai mult să trateze oameni, aşa că a schimbat profilul şi acum studiază medicină generală la Düsseldorf. Erika Kerbalek îşi doreşte să intre şi în politică şi să încerce să schimbe în bine sistemul medical din România.

"Eu sunt foarte interesată de neuro-chirurgie şi de oncologie. Muncesc şi ca asistent în sala de operaţie a unei clinici private şi mi se pare foarte important să nu rămân doar în domeniul de care sunt interesată şi să cunosc cât mai multe sisteme medicale. De aceea, vor face practică în cadrio-chirurgie în Padova, în februarie, încerc să fiu cât de activă pot politic. Datorită bursei, am şansa de a cunoaşte mulţi oameni de calibru politic, care mi-au arătat că mai ales ca tineri educaţi avem responsabilitatea de a merge în politică şi aş fi foarte mândră să aduc aceste cunoştinţe medicale şi în România. Momentan am de gând să termin studiile de medicină generală în Germania, să fac aici şi specializarea. Aş fi interesată şi într-un master în public health (sănătate publică - n.r.) deoarece cred că este foarte important ca experţii medicali să fie activi în actul decizional politic şi, după aceea, aş fi foarte mândră să profesez în România într-un spital, pentru a da cunoştinţele practice pe care eu le câştig, adică să-i învăţ pe studenţi sau pe alţi medici, poate într-o zi, şi aş vrea şi să schimb ceva la sistemul medical din România. Nu zic că sistemul medical din Germania este perfect, dar, cunoscând mai multe sisteme medicale, putem să luăm ceva de peste tot."

RadioRomaniaInternational · Generatia 3.0 - 25.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-25 02:14:00
Vizualizari: 344
TiparesteTipareste