Încărcător comun pentru cele mai utilizate dispozitive electronice

Încărcător comun pentru cele mai utilizate dispozitive electronice Începând din 2024, europenii vor utiliza un încărcător compatibil pentru telefoanele mobile, tablete și alte produse electronice portabile.

Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârşitoare, în sesiunea de la începutul acestei luni, legea de instituire a unei soluții unice de încărcare pentru telefoane mobile, tablete și alte produse electronice portabile. Propunerea referitoare la un port unic de încărcare pentru dispozitivele mobile comercializate în Uniunea Europeană a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să folosească încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. Până în toamna anului 2024, o gamă întreagă de dispozitive electronice portabile de dimensiuni mici și medii, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale și căștile, vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Această lege face parte dintr-un efort mai amplu de a face produsele din UE mai sustenabile, de a reduce deșeurile electronice și de a facilita viața consumatorilor. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde la laptopuri.


În cursul unei conferințe de presă susținute imediat după votul Parlamentului European, raportorul acestui dosar, europarlamentarul maltez Alex Agius Saliba a declarat: "Cred că astăzi este o zi foarte importantă, o zi semnificativă pentru consumatorii europeni după zece ani de așteptare. După zece ani, am văzut o serie de progrese. Practic dintr-o situație în care aveam 33 diferite încărcătoare, doar pentru telefoane mobile, astăzi, nu avem mai mult de trei încărcătoare diferite pentru smartphone-uri. Și de aceea în cele din urmă, când am început, când am continuat să facem lobby în timpul legislaturii trecute, am vrut să extindem domeniul de aplicare al acesteia propunere la mai multe produse. Am reușit să includem în legislația care ca intra în vigoare în 2026, produse foarte importante, pe care consumatorii le folosesc zilnic, inclusiv laptop-uri. Am inclus cititoare electronice, tastaturi portabile, laptopuri portabile, difuzoare portabile, căști."

          

Directiva armonizează și mai mult tehnologia de încărcare rapidă, oferă consumatorilor informații clare cu privire la caracteristicile de încărcare și le permite cumpărătorilor să aleagă dacă doresc să achiziționeze noi produse electronice cu sau fără dispozitiv de încărcare. Utilizarea unor încărcătoare care să se potrivească la toate dispozitivele electronice este benefică pentru cetățeni care pot face astfel economii. Pe de altă parte, nu trebuie trecută cu vederea nici protejarea mediului. 

Europarlamentarul Alex Agius Saliba: "Consumatorii noștri vor avea beneficii pentru că vor păstra în buzunare peste un sfert de miliard de euro în fiecare an, bani pe care îi cheltuie pe încărcătoare nefolosite sau suplimentare care  sunt puse pe piață Apoi se reduce presiunea asupra mediului pentru că nu se mai consumă resurse pentru a produce aceste încărcătoare. Prin urmare, va fi benefic pentru consumatori, pentru întreprinderi și, de asemenea, pentru mediul inconjurător."

          

Încărcătoarele aruncate și neutilizate reprezintă aproximativ 11 mii de tone de deșeuri electronice pe an. De aceea, cumpărătorii vor avea, în primul rând, posibilitatea de a alege pachetul opțional cu încărcător sau pe cel fără încărcător. Produsele vor fi etichetate, iar ambalajul va avea pictograme și informații de bază, lizibile pentru consumatori.



RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 17.10.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-10-17 10:51:00
Vizualizari: 233
TiparesteTipareste