Retrospectiva săptămânii 07.08 - 13.08.2022

retrospectiva săptămânii 07.08 - 13.08.2022 BNR a prezentat un raport privind inflația/ România are suficiente recolte, deși se confruntă cu secetă prelungită/ România ajută Franța în stingerea incendiilor/ Bucureștiul condamnă acţiunile militare ruseşti de lângă centrala nucleară de la Zaporojie.

BNR a prezentat un raport privind inflația

Banca Națională a României a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor. În mai, Banca Centrală estimase că nivelul inflaţiei va ajunge la 12,5% pentru finalul acestui an şi la 6,7% pentru 2023. La mijlocul lui 2024, inflația ar urma să fie de 2,3%. Rata inflaţiei şi-a intensificat ritmul de creştere, din aprilie până în iunie, şi a ajuns la peste 15 procente pe fondul şocurilor date de preţul energiei, combustibilului şi al altor mărfuri, dar şi de majorarea preţului produselor alimentare, în special cele procesate. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit de indicele ROBOR, cu care se calculează ratele pe care le plătesc persoanele fizice la împrumuturile bancare. Acesta consideră că băncile au reacţionat exagerat, atunci când au depăşit rata de politică monetară cu indicele ROBOR. Dacă în ianuarie, ROBOR era de aproximativ 3%, în prezent, depășește 8 procente, cu mult peste dobânda de politică monetară decisă de BNR, de 5,5%.


România are suficiente recolte, deși se confruntă cu secetă prelungită

România a încheiat lucrările de recoltare a grâului, dar recolta este cu 15-18% mai mică decât în 2021, a anunţat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea. Ţara a înregistrat, anul trecut, o recoltă record de cereale, din care 11,3 milioane de tone de grâu, dar, în acest an, recoltele au fost afectate de condiţiile meteorologice şi costurile mari de producţie. Ministrul Daea a precizat, însă, că există suficient grâu pentru a acoperi necesarul intern al țării şi pentru a asigura un surplus pentru export. Consumul anual mediu al României este de 2,5-3 milioane de tone. Temperaturile ridicate şi seceta prelungită au afectat în întreaga ţară culturile, în special cele de porumb şi floarea-soarelui, peste 300.000 din cele 7 milioane de hectare cultivate cu cereale fiind compromise. România este unul dintre cei mai mari exportatori de grâne în Uniunea Europeană şi este un exportator activ pentru Orientul Mijlociu, principalul importator fiind Egipt. Grânele româneşti sunt exportate prin portul principal al ţării, Constanţa (sud-est), utilizat şi de Ucraina ca rută alternativă de export, după ce Rusia a impus o blocadă la Marea Neagră.


România ajută Franța în stingerea incendiilor

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de premierul României, Nicolae Ciucă, a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă pentru stingerea incendiilor din Franţa. Au fost mobilizati 7 ofiţeri şi 70 de subofiţeri pompieri, precum şi 17 mijloace de intervenţie. Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul francez, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.Un ajutor similar romanesc a fost acordat si Greciei. În Franţa, au mai fost trimise echipe de pompieri din Germania, Polonia, Austria, dar şi patru avioane din Flota Uniunii Europene de stingere a incendiilor, dislocate din Grecia şi Suedia. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a mulţumit României şi celorlalte state care ajută la stingerea incendiilor din ţara sa, descriind gestul drept o demonstraţie a solidarităţii europene.


Bucureștiul condamnă acţiunile militare ruseşti de lângă centrala nucleară de la Zaporojie

Şeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj de condamnare a acţiunilor militare ruseşti de lângă centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei. Asemenea acţiuni sunt iresponsabile şi prezintă riscuri pentru întreaga Europă - a avertizat, pe Twitter, ministrul roman de Externe. Centrala nucleară Zaporojjie, cea mai mare din Europa, se află pe teritoriile controlate, de la începutul lunii martie, de armata rusă. Pe teritoriul centralei se află militari ruşi, dar aceasta este, în continuare, operată de compania ucraineană de resort şi are personal ucrainean. Ucraina a raportat, în această săptămână, intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend-ul trecut asupra centralei de la Zaporojie, fapt care a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la o eventuală catastrofă nucleară. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere încetarea imediată a tuturor activităţilor militare în imediata proximitate a Centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie. El s-a adresat atât forţelor ruse, cât şi celor ucrainene.


Echipe românești de fotbal calificate în play-off-ul Europa Conference League

Vicecampioana României la Fotbal, FCSB, s-a calificat în play-off-ul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins echipa slovacă FC DAC 1904 Dunajska Streda cu scorul de 1-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în manşa secundă a turului al treilea preliminar al competiţiei. FCSB nu a avut mari emoţii în întâlnirea de pe Arena Naţională, în duelul cu un adversar evident inferior. In barajul pentru grupele Conference League, FCSB va întâlni formaţia Viking Stavanger (Norvegia). Şi Universitatea Craiova s-a calificat în play-off-ul Europa Conference League, după ce a întrecut formaţia ucraineană Zaria Lugansk cu scorul de 3-0, joi seara, pe Stadionul '"Ion Oblemenco'' din Craiova. Universitatea Craiova o va înfrunta, în play-off, pe Hapoel Beer-Sheva FC din Israel. O altă echipă din România calificată în această competișie este campioana CFR Cluj, care a învins, pe teren propriu, formația belarusă Şahtior Soligorsk cu scorul de 1-0. CFR Cluj va juca în play-off-ul competiției cu NK Maribor (Slovenia). În schimb, echipa Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a fost eliminată de formaţia suedeză Djurgaardens IF, după ce a fost învinsă, cu scorul de 3-1, pe Stockholm Arena.  


RadioRomaniaInternational · Retrospectiva săptămânii 07 -12.08.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-08-13 09:34:00
Vizualizari: 508
TiparesteTipareste