Trecerea sovieticilor prin România

trecerea sovieticilor prin românia  România a intrat în cel de-al doilea război mondial în iunie 1941, alături de Germania, pentru a recupera teritoriile anexate de URSS cu un an înainte.

România a intrat în cel de-al doilea război mondial în iunie 1941, alături de Germania, pentru a recupera teritoriile anexate de URSS cu un an înainte. După mai mult de 3 ani de lupte, pe 23 august 1944, România ieșea din alianța cu Germania și se alătura coaliției Națiunilor Unite. Contactul imediat cu armata sovietică a fost însă brutal și a lăsat puternice emoții asupra societății românești. Începând de la micile șicane și până la omucideri, sovieticii s-au dedat la toate infracțiunile: furturi, distrugeri, răpiri, violuri și asasinate. Numeroase mărturii orale și documente scrise atestă violențele comise de ei începând cu jumătatea anilor 1940. Iar Centrul de Istorie Orală din Radiodifuziunea Română deține multe mărturii despre abuzurile săvârșite atunci de ocupantul sovietic.


În 1944, scriitorul Dan Lucinescu era tânăr ofițer și în 2000 își aducea aminte de cum a fost batjocorit de un subofițer sovietic în centrul Bucureștiului.  "La un moment dat m-am întâlnit cu un rus care mi-a pus pistolul în piept. După ce i-am spus că nu înțelegeam ce voia, am dedus după gesturile lui că îmi reproșa că nu îl salutasem. I-am spus că eram elev-ofițer și el era subofițer, deci el trebuia să mă salute pe mine. Mi-a spus să trec înapoi, sub amenințarea armei, și în pas de defilare să-l salut. Mi-am spus că trebuie să-l las pe nebun în pace, m-am dat trei pași în spate și l-am salutat. Îi era așa de simplu să descarce pistolul ăla în mine."

            

Șicana la care a fost supus Lucinescu era însă o nimica toată față de ce a văzut cu ochii săi la câteva zile după aceea, tot în centrul Bucureștiului. "Trecea o fată pe stradă, era elevă de liceu, cam adolescentă. În jur, erau camioane de ruși. Și la un moment dat am văzut cum o smul și o trag în mijlocul lor, cu servieta ei de școală cu tot, și ea a început să țipe ca din gură de șarpe. Au plecat cu ea, eu am rămas pe loc, bineînțeles că nimeni n-a intervenit. Erau înarmați până în dinți."

            

Colonelul Gheorghe Lăcătușu a luptat în armata română alături de sovietici împotriva germanilor. În 2002 își aducea aminte de cum se purtau sovieticii cu tot ce le cădea în mână.  "Sovieticii dispuneau de tot, trenuri, mijloace de transport confiscate de la populaţie, confiscate de la armata germană, confiscate de la noi, armata română. Dacă nu aveai aşa-zisele aprobări, până şi caii dacă nu erau cu serie pe copită, până şi ăștia ne erau luaţi de ruşi. Ni se spunea că erau luaţi de la nemţi. Era pradă de război şi noi n-aveam dreptul la ea."


Colonelul de jandarmi Ion Banu povestea în 1995 cum un militar sovietic i-a luat ceasul, pe o stradă în aproierea sediului de azi al Radio România. Tot acolo se vedea pe trotuar cadavrul unui militar român executat de sovietici. "Când s-au întors din Germania erau atât de ridicoli! Toţi aveau câte două-trei ceasuri la mână. Ba am văzut, fără să exagerez, un rus cu un ceas de masă atârnat de gât! Eram la o tutungerie, doream să iau un plic ca să scriu părinților. Aveam un ceas foarte frumos pe care îl primisem cadou. Când am întins mâna, un rus, că trecea o coloană de cazaci cu nişte cai extraordinari de grei şi solizi, vine lângă mine. Mi-a văzut ceasul şi mi-a spus să i-l dau, "davai, davai!" Băi frate, aveam şi eu pistol. Îi zic: "Este al meu!" Dar el se repede şi mi-l smulge. Avea un pistol mitralieră, i l-am dat și am rămas fără ceas.  Nu stăteau la tocmeală, te împuşcau imediat. Am văzut atâtea! Am văzut pe strada Cobălcescu, mă doare când îmi amintesc, un colonel român împuşcat şi cu soţia lângă el. Zăcea pe trotuar împuşcat de ruşi. Se dădeau la tot felul de acte din astea: luau femeia de lângă om, ca sălbaticii. O luau, o batjocoreau şi pe el îl împuşcau."

            

Învățătorul Vasile Gotea din Șieuț, Bistrița-Năsăud, a fost ofițer în armata română. În anul 2000 mărturisea cum era pe punctul de a fi împușcat de sovietici de trei ori. "Atunci era să mă împuşte de trei ori. Veneau trupe din ăstea dezorganizate, după ce trecuseră prima linie, şi umblau prin sate. Au găsit aici, mai sus de casa mea, într-o şură, nişte vin. Erau de fapt nişte struguri astupaţi. Şi au cerut vin, să le dau eu vin. Le-a răspuns că  nu aveam de unde să le dau. Şi ei au vrut să mă împuşte. Altă dată m-au dus în dosul şcolii, mi-au pus revolverul în piept, mi-au făcut semn să ridic mâinile: m-au buzunărit, mi-au luat ceasul și tot ce-au găsit. Altă dată, un cetăţean trecea cu carul de la câmp cu boi şi în car s-au urcat 16 rusoaice. În centrul satului m-am opus să le ducă unde voiau. Şi atunci, toate rusoaicele au îndreptat armele spre mine, gata să mă împuşte. Dacă făceam o mişcare eram mort. Am tăcut şi am lăsat să se ducă carul cu ele."

            

Întâlnirea sovieticilor cu România a fost violentă care a lăsat amintiri dureroase și resentimente. Care cel puțin din istorie nu se vor șterge.


RadioRomaniaInternational · Pro memoria - 14.03.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-03-14 09:34:00
Vizualizari: 261
TiparesteTipareste