Tinerii își doresc să fie antreprenori

tinerii își doresc să fie antreprenori Din ce în ce mai mulți tineri din România visează la o carieră în domeniul antreprenoriatului, dar puțini dintre ei au curajul de porni la drum.

Din ce în ce mai mulți tineri din România visează la o carieră în domeniul antreprenoriatului, dar puțini dintre ei au curajul de porni la drum. Cum ne situăm, în clasamentul european, la capitolul business? Explică Daniel Mateescu, CEO al Keez.: "Din păcate, nu vedem o mare creștere a numărului de firme noi. Nu-mi explic de ce, mai ales că noi suntem pe locurile din urmă în Uniunea Europeană ca număr de companii per mia de locuitori. Dacă nu greșesc, suntem pe penultimul loc, înaintea Bulgariei. Asta înseamnă că apetitul nostru antreprenorial nu este așa de mare. Poate că lucrurile acestea se vor schimba datorită noii generații, care înțelege altfel să lucreze. Tinerii nu își mai doresc să meargă la un program și să aibă un salariu fix. Acum, își doresc alte lucruri. Ei sunt o generație puțin diferită față de cum am fost noi la vârsta lor. Faptul că ei își doresc sau nu să fie antreprenori ține și de noi, să le facem puțină educație, să le explicăm că este ușor și că totul este disponibil, foarte la îndemână."


Fondurile necesare, infrastructura și resursele umane sunt astăzi accesibile tuturor celor care au o idee de afacere inedită și cu șanse mari de reușită. De la idee la practică este nevoie, cu toate acestea, de acces la informația despre domeniul antreprenorial și de îndrumarea potrivită, mai ales pentru cei tineri, aflați la început de drum. Daniel Mateescu:  "Ei cu toții au idee. Dar cum ajungi de la o idee la o companie care să producă bani din ideea respectivă? Este un drum necunoscut pentru ei. Atunci, noi am vrea să culegem acest potențial, acest entuziasm al lor de a face companii și să îl canalizăm pe un drum corect, astfel încât aceste companii să se nască și chiar să funcționeze. Ne dorim să îi învățăm ce este un business plan, cum funcționează un business plan, de unde iei banii, cum faci să înveți de la cineva, să ai un mentor, să îți maximizezi șansele de succes. Asta ne dorim de la eveniment, să îi învățăm pe tinerii care își doresc să fie antreprenori să aibă succes, pentru că, dacă ratează în primele inițiative, o să le intre în cap că ei nu pot să fie decât angajați și o să li se taie aripile. Și, atunci, pierdem această oportunitate."Ce ar trebui să aibă în vedere un tânăr antreprenor și care ar fi cele mai importante lucruri de care ar trebui să țină cont pentru a avea succes?  "Ca să-l citez pe Warren Buffett, cel mai important ar fi să nu eșueze. Adică să se păzească de toate pericolele de a rata și să încerce să își maximizeze șansele de succes. Să alegi corect cum să îți înființezi firma, unde să înființezi sediul social, cu ce avocat, cu ce contabil. Să se păzească de pericolele care vin din zona juridică, cea comercială sau din zona resurselor umane. Trebuie să ai grijă cu ce echipă pornești la drum și cu ce investitori. În principiu, eu îi sfătuiesc pe antreprenori să își maximizeze avantajele nefiind foarte concentrați pe probleme. De obicei, rezolvarea de probleme poate reveni unui contabil, unui avocat, dar maximizarea avantajelor este strict rolul tău, ca antreprenor."


Keez propune și un proiect educațional din sfera antreprenorială, menit să îi învețe pe antreprenori să fie, totodată, și administratorii propriului business. Revine cu detalii Daniel Mateescu.  "Proiectul nostru educațional se numește "Primul contabil", unde noi încercăm să îi convingem pe tineri, segmentul până în 35 de ani, să își lase job-urile din multinaționale și să se apuce de un business. În ziua de astăzi, este suficient să ai ideea, restul găsești foarte la îndemână. Vrem să derulăm acest program prin care să le explicăm antreprenorilor ce înseamnă să fii administratorul unei firme. Să fii antreprenor înseamnă să fii genul de lider care înfige steagul în vârful dealului, dar să fii administrator înseamnă să ai grijă ca totul să fie conform cu legea, să nu ai pericole. Și, atunci, vrem să îi introducem pe acești antreprenori în tainele de a fi administrator."


Pentru mai multe informații despre proiectele și programele derulate de către Vreau să fiu antreprenor și Keez puteți vizita site-urile web vsfa.ro, respectiv keez.ro.


RadioRomaniaInternational · GENERATIA 3.0 - 15.02.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-02-15 09:03:00
Vizualizari: 150
TiparesteTipareste