Leapşa pentru viaţă

leapşa pentru viaţă Conform ultimelor statistici realizate de Uniunea Europeană în 2019, România se află în continuare pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere.

Conform ultimelor statistici realizate de Uniunea Europeană în 2019, România se află în continuare pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere. Totodată, România se află pe ultimul loc la numărul de persoane care ştiu să ofere primul ajutor, aşa că pentru Asociaţia pentru Educare, Dezvoltare şi implicarea Tineretului, EDIT, a fost suficient pentru a crea programe prin care să crească nivelul de cunoaştere şi conştientizare în rândul tinerilor şi nu numai.

 

Astfel au apărut mai multe iniţiative. Pentru început, una de succes a fost “Ora de educaţie rutieră”, care a ajuns în şcoli şi licee, în forme nespecifice, după cum a relatat pentru Radio România Liviu Zorilă, preşedinte Edit: “Mai facem o treabă interesantă şi adaptată cumva zilelor noastre: noi avem întotdeauna un invitat special, la liceu. Acest invitat este de cele mai multe ori un influencer sau o vedetă recunoscută de acei copii, o vedetă care are parte de respectul lor şi care vine întotdeauna pro bono în sprijinul a ceea ce facem noi. În general sunt oameni cu care am mai lucrat, care ne cunosc, ştiu cine suntem, ştiu ce facem şi sprijină activităţile noastre prin astfel de prezenţe. Şi aici au fost de la artişti de stand-up comedy, la actori, prezentatori de ştiri, cântăreţi, bloggeri, vloggeri, şamd. Ok, noi venim şi totuşi, pentru un copil, noi suntem cineva care vine şi face un curs cu ei, în momentul în care începem discuţia plecăm de la egalitatea cu şcoala sau cu Ministerul educaţiei. Dar în momentul în care venim  şi le prezentăm acele module într-un mod non-formal, nu acel stil clasic de predare, un stil plin de practică şi de interacţiune umană şi de întrebări şi de răspunsuri, facem aceste lucruri într-un mod plăcut, iar la sfârşit mai aducem şi o vedetă pe care ei o urmăresc doar pe facebook sau pe instagram sau o văd doar la televizor, iar acea vedetă vine şi le povesteşte din experienţa ei tot felul de accidente, de neplăceri in trafic, credem noi că avem un impact mult mai mare.”

 

Ideile au fost reunite într-un program pe mai mulţi ani: ”România în Siguranță”, despre care am aflat de la Liviu Zorilă: “Noi am lansat acest program naţional de educaţie pentru siguranţă, “România în siguraţă”. Şi el are două direcţii: educaţie rutieră şi prim-ajutor. Dacă pe partea de educaţie rutieră avem deja 6 ani de experienţă, prin acest proiect “ora de educaţie rutieră”, ne-am dorit mult de tot să facem ceva şi în zona de prim-ajutor. Deja facem treaba asta la liceu, cu acest modul, unde facem cursuri de prim-ajutor, formatorii de la ISU sunt persoane tinere, locvace, care probabil fac nişte cursuri de pedagogie sau ceva, pentru că au un fel de a ţine publicul în priză şi de  a prezenta aceste tehnici.”

 

Şi tot din aceeaşi dorinţă de a aborda instruirea într-o manieră mai prietenoasă şi campania de prim-ajutor a fost făcută tot cu ajutorul vedetelor. Liviu Zorilă: “Plecasem de la ideea că trebuie să facem ceva şi în zona de prim-ajutor, iar la unul dintre licee unde a venit chiar Şerban Pavlu, a participat şi el şi a învăţat să acorde primul-ajutor şi fix atunci mi-a venit o idee, văzusem o campanie din Anglia, făcută mai demult, tot aşa cu un actor cunoscut de la ei şi m-am gândit cum ar fi dacă am face şi noi ceva similar în România. Şi de la un clip, am ajuns să facem şapte clipuri şi de la o vedetă am ajuns să avem nouă vedete şi, practic, “Leapşa pentru viaţă” cred că este una dintre primele campanii online de prim-ajutor de la noi din ţară, este o campanie pe care noi am făcut-o cu Departamentul pentrtu situaţii de urgenţă.”

 

Ce a rezultat? Liviu Zorilă: “Cele şapte clipuri prezintă diferite metode de prim-ajutor, de la hands-only CPR (n.r. masajul cardiac în ritmul melodiei “Staying Alive” după ce aţi sunat 112 în prealabil), la ce faci dacă îţi rupi o mână, dacă te tai, dacă ai o arsură şi tot felul de alte activităţi. Sunt nişte clipuri scurte, de un minut-jumate-două, cu foarte mult umor, de fapt un pic de umor şi un pic de educaţie, dar educaţia este cumva deghizată undeva în spatele umorului, pentru că ne cunoaştem beneficiarii. Românii reacţionează în primul rând la umor. Şi atunci sunt nişte clipuri nostime, care conţin nişte informaţii extrem de utile, în urma cărora poţi să înveţi ceva. Într-un minut şi jumătate ai râs de câteva ori şi la sfârşit ai rămas cu ceva.”

 

Şi până şi cadrele didactice au dorit astfel de cursuri. Liviu Zorilă: ”În urma campaniei am început să facem activităţi şi fizic. Adică, am fost acum ceva timp în cinci licee din Bucureşti, unde am făcut cursuri de prim-ajutor cu cadrele didactice, în cancelarie. Pentru că este extrem de important şi profesorii ne-au spus că au nevoie de aşa ceva, pentru că de multe ori s-au confruntat la şcoală cu diferite cazuri, în care elevi veneau arşi, cu picior sau mână ruptă, tăiaţi şi profesorul nu ştie ce să facă în momentul acela. Şi, după cum spunem şi noi în această campanie, “Leapşa pentru viaţă”, este extraordinar de important să intervii.”

 

Cu speranţa creării unui mediu mai sigur din toate punctele de vedere, recomandăm clipurile realizate în cadrul campaniei tuturor celor ce doresc să fie mai bine informaţi.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-11-09 16:20:00
Vizualizari: 281
TiparesteTipareste