Fabrica Guban şi dezvoltarea industriei de încălţăminte

fabrica guban şi dezvoltarea industriei de încălţăminte       România antebelică, dar mai ales, cea interbelică, ajunsese să aibă propriile "vedete" printre produsele autohtone, fabricate în atelierele şi uzinele locale, iar printre ele marca Guban ocupa un loc aparte.

România antebelică, dar mai ales, cea interbelică, ajunsese să aibă propriile "vedete" printre produsele autohtone, fabricate în atelierele şi uzinele locale, iar printre ele marca Guban ocupa un loc aparte. Iar această diferenţă s-a păstrat şi după instalarea regimului comunist, constituind o excepţie până în 1989. 


Despre istoria pantofilor şi cremei de ghete produse de fabrica românească, ne vorbeşte acum Marius Cornea, muzeograf în cadrul Muzeului Banatului din Timişoara:

"Guban este un brand care a pornit de la un nume cel al lui Blaziu Guban, născut în comitatul Bihor în Imperiul Austro-Ungar în 1904, la ţară. A fost un copil sărac, el fiind adoptat de o familie din Oradea. A făcut doar 5 clase primare. Și înainte de Primul Război Mondial a lucrat ca îngrijitor la porci și apoi, îl găsim angajat la o fabrică de ghete din Oradea unde a devenit foarte pasionat de combinarea substanțelor și a materialelor. Crema de ghete marca Guban este o cremă inventată de Blaziu Guban în 1935 când deja se găsea la Timișoara. În 1932 directorul unei fabrici de încălțăminte din Timișoara îl invitase pe tânărul Blaziu Guban să se alăture echipei acestei fabrici. 1935 este momentul hotărâtor pentru nașterea brandului Guban pentru că el inventează rețeta cremei de pantofi. Dar abia în 1937 va înregistra la Registrul Comerțului, alături de alţi doi asociați, brandul Guban sub numele de Uzinele Chimice Guban Timișoara. Crema garanta întreținerea pantofului şi prelungirea vieții pantofului de piele naturală. Interesant este că, pentru a-şi face cunoscută crema de ghete, Blaziu Guban apelează la o fabrică din Timișoara care-i livra cutii de tablă inscripționate cu numele său pentru a populariza cremă de ghete. În prima fază, Blaziu a oferit aceste cutii cu cremă de ghete angajaților, cunoscuților, prietenilor care au făcut reclame pentru această cremă de ghete."


Însă pentru generaţiile postbelice, pe lângă crema de ghete folosită pe scară largă, celebri erau şi pantofi produşi de fabrica timişoreană, pantofi care îmbinau confortul cu eleganţă într-un mod rar întâlnit în timpul dictaturii. 


Detalii ne oferă Marius Cornea: "Sigur România cunoaște brandul Guban în principal din perspectiva producției de serie a pantofilor. Dar istoria producției pantofilor începe abia în 1959. În momentul naționalizării fabricilor și întreprinderilor din România în 1948, Blaziu a fost  singurul patron de fabrică din fostul regim burghezo-moșieresc care, grație unei legături directe cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist român din acea vreme, își păstrează fabrica până în 1952 când este obligat să doneze statului român atât numele mărcii, cât și fabrica. Însă a obținut promisiunea de la regimul comunist de a rămâne pe viață la conducerea fabricii. Este o mare excepție în istoria fabricilor românești din acea perioadă. Aşa că până în 1978 până la decesul său va fi directorul acestei fabrici."


Primii pantofi ies pe poarta fabricii din Timişoara în 1959, având un design care combina aspectul unui pantof elegant cu comoditatea încălţămintei de zi cu zi. Iar o altă caracteristică a lor a fost pielea sintetică inventată de fiul lui Blaziu, Tiberiu, care imita pielea de crocodil şi şarpe. Rapid, pantofii aceştia devin populari nu doar printre românii de rând, ci şi printre vedetele internaţionale. 

Muzeograful Marius Cornea: "A existat o politică de marketing. Inclusiv familia Ceaușescu, Nicolae și Elena Ceaușescu, a apelat deseori la fabrica Guban din Timișoara. Elena Ceaușescu, de altfel, a rămas cunoscută prin preferința ei pentru pantofii Guban de culoarea coniacului sau a oului de rață sau pantofi roz. Calapodul pentru pantofii Elenei Ceaușescu era expus permanent într-o expoziție din Bastionul Maria Terezia din Timișoara, o expoziție care prezenta toate brandurile locale pentru delegațiile oficiale în anii 1970-80. În aceeași expoziție puteau fi văzute calapoadele pentru pantofi comandați de celebre actrițe precum Sophia Loren şi Gina Lollobrigida. Interesant e că era expus şi calapodul pentru pantofii comandați de Gheorghe Gheorghiu-Dej și poetul Tudor Arghezi."


După 1989, fabrica din Timişoara a trebuit să treacă, laolaltă cu mare parte din industria românească, printr-un amplu proces de reorganizare şi reinventare. Dar originalitatea lui Blaziu Guban n-a fost uitată. 


RadioRomaniaInternational · Enciclopedia RRI 10.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-10 09:32:00
Vizualizari: 633
TiparesteTipareste