MAE: Celula de criză interinstituţională a obţinut evacuarea din Kabul a cinci cetăţeni afgani

mae: celula de criză interinstituţională a obţinut evacuarea din kabul a cinci cetăţeni afgani Celula de criză interinstituţională a reuşit să obţină evacuarea din Kabul a cinci cetăţeni afgani, care au fost admişi în aeroport şi ulterior evacuaţi cu susţinerea partenerilor internaţionali ai României cu care Celula de criză a fost în contact.

Celula de criză interinstituţională a reuşit să obţină evacuarea din Kabul a cinci cetăţeni afgani, care au fost admişi în aeroport şi ulterior evacuaţi cu susţinerea partenerilor internaţionali ai României cu care Celula de criză a fost în contact, se arată într-un comunicat a Ministerului Afacerilor Externe (MAE).


Celula de criză interinstituţională a făcut în continuare demersuri susţinute pentru evacuarea cetăţenilor afgani foşti colaboratori ai trupelor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi a unor membri de familie ai acestora. 

Aceste demersuri se desfăşoară într-un context de securitate extrem de complex, volatil şi impredictibil, marcat de evoluţii negative în continuă deteriorare ale situaţiei din teren, inclusiv atentatele teroriste din 26 august.

"Astfel, Celula de criză interinstituţională a reuşit să obţină evacuarea din Kabul a cinci cetăţeni afgani din categoriile anterior menţionate, care au fost admişi în aeroport şi ulterior evacuaţi cu susţinerea partenerilor internaţionali ai României cu care Celula de criză a fost în contact. Aceştia - un student cu bursă în România şi doi jurnalişti împreună cu membri de familie - se află deja în siguranţă în afara teritoriului afgan. În cadrul demersurilor multiple de facilitare a evacuării, Celula de criză a emis şi transmis celor cinci cetăţeni afgani inclusiv documente care confirmă protecţia statului român şi a menţinut legătura cu aceştia", precizează MAE. 

Conform MAE, Celula de criză interinstituțională a continuat să lucreze, în regim de permanență, 24 de ore din 24, pentru gestionarea situației cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus - procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea și validarea de securitate a acestora. În acest context, este de menționat faptul că, din rațiuni umanitare și pe baza unor liste nominale și a parcurgerii procedurilor necesare de verificare și validare, autoritățile române sprijină evacuarea fără a mai fi necesară obținerea în prealabil a unei vize.  


"Prioritatea Celulei de criză interinstituționale rămâne, în această etapă, facilitarea tranzitului în siguranță spre Aeroportul din Kabul pentru cetățenii afgani care au solicitat ajutor, într-un context de securitate extrem de instabil, tot mai agravat în ultimele zile. În acest scop, Celula interinstituțională de criză menține o legătură permanentă cu partenerii internaționali din teren.

După cum este cunoscut, urmare demersurilor Celulei de criză interinstituționale, convocată de ministrul afacerilor externe la 13 august, au fost evacuați, prin diverse modalități, toți cetățenii români care și-au exprimat această opțiune, în număr de 49. În același timp, Celula de criză interinstituțională continuă să mențină legătura cu cei nouă cetățeni români care se află încă pe teritoriul afgan și care au informat autoritățile române din Celula de criză că nu doresc să fie evacuați.", se mai arată în comunicatul transmis de MAE.


www.rri.ro
Publicat: 2021-08-27 19:27:00
Vizualizari: 204
TiparesteTipareste