Cum se va poziţiona Uniunea Europeană faţă de noile autorităţi din Afganistan?

cum se va poziţiona uniunea europeană faţă de noile autorităţi din afganistan? Talibanii, ajunşi la putere prin forţă în Afganistan, şi-au făcut deja cunoscute câteva dintre principalele orientări pentru viitor, mai ales cu privire la aplicarea legii islamice în politica internă.

Au trecut mai bine de două săptămâni de când talibanii s-au instalat în palatul prezidenţial de la Kabul, preluând de facto, prin forţă, puterea în Afganistan. Modul abrupt în care s-a dizolvat fostul regim a surprins întreaga lume. În ţară s-a instalat o stare de confuzie, de nesiguranţă, iar oamenii se tem pentru viaţa lor şi a familiilor lor. Se anunţă o limitare drastică a drepturilor şi libertăţilor civice, iar drepturile femeilor sunt prima ţintă a noului regim. Se putea oare evita o astfel de situaţie? Ne răspunde eurodeputatul Gheorghe - Vlad Nistor, din grupul Partidului Popular European, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

"În actuala criză, pe care o vedem cu toţii, şi în care nu Uniunea Europeană, ci Statele Unite cred că sunt principalul responsabil, totul ţine de faptul că retragerea trupelor, a ultimelor trupe, a ultimilor garanţi ai securităţii persoanelor rămase în Afganistan, s-a făcut într-un moment în care lucrurile nu erau în mod real pregătite, într-un moment în care erau foarte mulţi dintre colaboratorii Uniunii Europene şi ai Statelor Unite şi tuturor ţărilor democratice în continuare în pericol. Lucrurile ar fi trebuit să fie mult mai bine organizate pentru a se evita o asemenea situaţie, cu atât mai mult cu cât în urmă cu destul de mulţi ani - dar în memoria colectivă episodul a rămas - în 1975, s-a întâmplat ceva comparabil atunci când Statele Unite s-au retras de la Saigon, la capătul războiului din Vietnam. Şi Uniunea Europeană, care încearcă astăzi să facă tot ce poate pentru a-şi extrage de acolo colaboratorii - cei care probabil că au salvat multe vieţi afgane şi multe vieţi occidentale în decursul ultimilor 20 de ani - poate că ar fi putut să organizeze acest proces cu mai multă atenţie şi mai din timp decât o face astăzi".


În mai multe rânduri, talibanii şi-au făcut cunoscute câteva dintre principalele orientări pentru viitor, mai ales cu privire la aplicarea legii islamice în politica internă. În plan extern, noua putere a arătat deschidere mai ales către China şi Rusia, ţări interesate să dezvolte relaţii cu noii lideri de la Kabul fără a pune prea multe condiţii legate de drepturile omului. Am vrut sa aflăm cum se va poziţiona Uniunea Europeană faţă de noile autorităţi din Afganistan. 

Revine eurodeputatul Gheorghe - Vlad Nistor, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

"Josep Borrell, Înaltul Reprezentant şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, a spus-o cât se poate de clar: în primul rând e vorba despre un dezastru, un dezastru la capătul căruia se va vedea foarte repede o schimbare a întregului puzzle geopolitic din zonă, este vorba de un dezastru care favorizează - poate, zicea el - prezenţa mai accentuată în zonă a Chinei, a Federaţiei Ruse şi a Turciei. Este un dezastru nu numai umanitar, pentru ca asta e deja clar pentru toată lumea, dar şi cu consecinţe geopolitice. Dacă înţeleg eu bine, în acest moment Uniunea Europeană nu este în niciun fel pregătită să accepte relaţii diplomatice stabile cu noile autorităţi, cu ceea ce vor fi noile autorităţi de la Kabul, pentru că nu ştim încă cu precizie cum vor arăta acestea. Uniunea Europeană, spunea Borrell, aşteaptă în continuare să vadă, în următoarele zile, săptămâni şi luni, cum se vor poziţiona aceste autorităţi faţă de lumea liberă şi care vor fi deciziile importante pe care aceste autorităţi le vor lua privind viaţa cotidiană în interiorul Afganistanului. Uniunea Europeană aşteaptă deocamdată şi nu am deloc convingerea că Uniunea Europeană va accepta foarte repede relaţii diplomatice normale cu autorităţile, cu ceea ce vor fi autorităţile de la Kabul".

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 31.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-31 09:50:00
Vizualizari: 294
TiparesteTipareste