Este Europa pregătită pentru un nou val de refugiaţi afgani?

este europa pregătită pentru un nou val de refugiaţi afgani? Noua putere instalată la Kabul şi-a exprimat deja o serie de intenţii cu privire la modul în care va funcţiona societatea afgană, evocând clar limitarea anumitor drepturi şi libertăţi, mai cu seamă privind femeile.

Preluarea capitalei Kabul şi a principalelor oraşe din Afganistan de către talibani a provocat o situaţie complicată atât în ţară, cât şi în întreaga regiune. Imaginile cu aeroportul din Kabul, luat cu asalt de mii de oameni care vor să părăsească ţara cât mai repede, au făcut înconjurul lumii. Au apărut, deasemenea, relatări din ce în ce mai frecvente despre reprimarea de către talibani a protestelor apărute faţă de noua putere şi despre căutarea activă a  colaboratorilor regimului anterior, a corespondenţilor presei occidentale şi a activiştilor organizaţiilor pro-democraţie. Noul regim şi-a exprimat deja o serie de intenţii cu privire la modul în care va funcţiona societatea afgană, evocând limitarea anumitor drepturi şi libertăţi ale femeilor. 


Pentru a afla în ce măsură poate conduce această situaţie la un nou val de migranţi afgani având ca ţintă Uniunea Europeană, ne-am adresat eurodeputatului Vlad Botoş, din grupul RENEW EUROPE:


"Din păcate, am asistat la o retragere precipitată a forţelor americane din ţară, mult prea rapidă, iar situaţia este încă extrem de neclară. Cred că aceste erori logistice, să le zic aşa, vor avea ca urmare un nou val de refugiaţi, mai ales în condiţiile în care încă nu ştim care sunt intenţiile noii conduceri din Afganistan. Oamenii sunt speriaţi, se aşteaptă la represalii faţă de cei care au colaborat cu forţele SUA şi NATO, şi - ce este mai îngrijorător - se aşteaptă la o diminuare masivă a drepturilor şi libertăţilor femeilor. Se estimează că vor fi câteva zeci de mii de cetăţeni afgani care vor dori să plece şi vor lua calea Europei".


În ce măsură este însă pregătită Uniunea Europeană să primească un nou val masiv de refugiaţi afgani? Ne răspunde Vlad Botoş, membru al Parlamentului European:


"Sincer, nu cred că suntem pregătiţi, însă în ultimul an am învăţat să ne adaptăm rapid la situaţii foarte dificile. Instituţiile europene au învăţat să funcţioneze şi în regim de urgenţă. La nivel de grupuri politice, au început deja discuţii privind situaţia din Afganistan. Mai mult, grupul din care fac şi eu parte, RENEW EUROPE, a cerut o sesiune plenară extraordinară referitor la Afganistan. Comisia Europeană a reacţionat cu privire la noile realităţi şi provocări. Un lucru este clar. Trebuie să ne aşteptăm la acest val de imigranţi. Nu suntem suficient de pregătiţi din punct de vedere logistic, dar trebuie să-i ajutăm, cel puţin până ce lucrurile se vor stabiliza în ţara lor. Apoi, în funcţie de realităţile din noua societate afgană, se va putea lua o decizie pe termen lung şi cu privire la situaţia lor".  

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 30.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-30 09:09:00
Vizualizari: 567
TiparesteTipareste