Povestea Palatului "Vulturul Negru" se leagă de noua viziune de dezvoltare urbanistică a orașului, având în vedere reorganizarea Pieței Mici (Piața Sf. Ladislau), azi Piața Unirii. Pe amplasamentul clădirii actuale, situată în colțul de est al pieței principale, la intersecția străzii Independenței și Piața Unirii (atunci str. Kossuth și Piața Mică), exista, la 1714, un local cu parter, hanul "Vulturul" sau "Berăria orașului". Hanul vechi găzduia majoritatea evenimentelor publice importante din oraș: baluri, întruniri, spectacolele trupelor de teatru sau evenimente politice.
Gândit ca un simbol marcant al sofisticatei vieți citadine moderne, palatul adăpostea pe vremuri un hotel, două cinematografe, săli de bal, un cazino, cafenele, magazine și o bancă. Pasajul în formă de Y are trei intrări, iar interiorul, acoperit cu sticlă, a fost inspirat de Galeria Vittorio Emanuele din Milano.
Galeria sau Pasajul, cum este el cunoscut de localnici, adună astăzi la un loc cele mai multe baruri, cafenele și puburi, fiind centrul de distracție al orașului.
Remarcabil prin eleganța sa deosebită, complexul arhitectonic impresionează prin formele sale, prin culorile alese și elementele decorative. Cele două mari vitralii care reprezintă un vultur în zbor, amplasate deasupra intrărilor, au devenit o emblemă a ansamblului. Acestea au fost executate în anul 1909, în atelierul orădean Neumann K.