Cu o istorie de aproape 1.000 de ani, Cetatea Oradei este un obiectiv turistic de neratat, pentru că oferă o experiență medievală aparte. Trecutul istoric al acesteia, arhitectura, legendele existente cu privire la anumite evenimente care i-au marcat existența, te vor determina să îți petreci multe ore aici, descoperind povestea Cetății.
Încă de la începuturile sale, Cetatea Oradea a constituit nucleul vieții politice, militare, administrative, juridice şi religioase, în urma sanctificării din 1192, a fondatorului episcopiei orădene ca Sf. Ladislau Taumaturgul.
În interiorul acesteia a funcţionat o mare bibliotecă, cu cărţi aduse din Italia, un Literarum asylum, loc de întâlnire a marilor cărturari umanişti ai timpului, o şcoală capitulară catolică, unde a învăţat şi marele cărturar umanist Nicolaus Olahus, precum şi un observator astronomic, care a stabilit meridianul zero al hărţilor la Oradea, pentru mai multe secole. Acest meridian trecea prin incinta Cetăţii, fiind localizat aici de fizicianul austriac Georg von Peuerbach, la îndemnul marelui umanist, episcopul orădean Ioan Viteaz de Zredna.
În Cetate au fost înmormântate multe capete încoronate: Ladislau I al Ungariei, Andrei al II-lea al Ungariei (1235, dus ulterior la Agria), Ştefan al II-lea al Ungariei, Ladislau al IV-lea Cumanul (1290), regina Beatrix, soţia lui Carol Robert de Anjou (1319), regina Maria de Anjou, soţia lui Sigismund de Luxemburg (1396), regele-împărat Sigismund de Luxemburg (1437, singurul împărat romano-german înmormântat în afara Germaniei).
Cetatea Oradea găzduiește astăzi unele dintre cele mai importante evenimente orădene, cel mai reprezentativ fiind Festivalul Medieval - prilej cu care Cetatea este readusă la viață într-o manieră spectaculoasă.