Ziua Beethoven – 250 la Radio România Muzical

ziua beethoven – 250 la radio românia muzical 17 decembrie 1770 este ziua când a fost botezat Ludwig van Beethoven - unica dată oficială folosită pentru a marca nașterea în acele timpuri

 

17 decembrie 1770 este ziua când a fost botezat Ludwig van Beethoven - unica dată oficială folosită pentru a marca nașterea în acele timpuri. Este data când sărbătorim 250 ani de la nașterea celui cunoscut drept "Titanul de Bonn", unul dintre cei mai importanți compozitori din întreaga istorie a muzicii, un creator vizionar cunoscut drept reprezentant al clasicismului vienez, care anticipă însă și zorii romantismului în muzica cultă.

 

Aniversare pe undele radio

Radio România Muzical a pregătit în 17 decembrie Ziua Beethoven: între orele 7:00 și 24:.00, 7 emisiuni urmărind cronologic creația Beethoven, cu lucrările cele mai importante, în interpretări consacrate.

 

În cadrul emisiunii care debutează la ora 7:00, pot ascultate primele opusuri din genurile care l-au consacrat pe Ludwig van Beethoven: trio cu pian, sonata pentru pian, sonata pentru vioară și pian, sonata pentru violoncel și pian, concertul pentru pian și orchestră, cvartetul de coarde. Realizator Andreea Kiseleff.

 

De la ora 10:00 pot fi reascultate cele două rubrici Copilărie de compozitor dedicate de Liviu Pețu lui Ludwig van Beethoven, continuând cu audiția Simfoniilor I și a II-a, Romanțelor pentru vioară și orchestră, printre altele, într-o selecție realizată de Ștefan Costache.

 

De la ora 13:05, Sorina Bobeico prezintă Simfonia a III-a, Eroica, Sonata pentru pian Appassionata și selecțiuni din singura operă semnată de Beethoven, Fidelio.

 

De la ora 15:30, sunteți invitați să ascultați înregistrarea concertului cameral propus de Radio România Muzical pentru sărbătorirea anului Beethoven 250, un concert cameral din cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Special pentru acest concert a fost comandată o lucrare inspirată de Beethoven compozitorului Dan Dediu - astfel s-a născut Cvartetul nr. 7 Fur Ullise, care poate fi ascultat pe 17 decembrie în primă audiție radiofonică. Alături de această lucrare, în programul propus de celebrul Cvartet Arcadia din Cluj figurează Cvartetul op. 131 de Beethoven. Înregistrarea concertului a fost realizată pe 1 noiembrie 2020, la Sibiu, în cadrul Stagiunii Florescu, Fernandez & Friends.

 

De la ora 17:00, Irina Cristina Vasilescu continuă parcursul cronologic al creației beethoveniene: pot fi ascultate, printre altele, două celebre concerte: nr. 4 pentru pian și orchestră și unicul concert de Beethoven pentru vioară și orchestră.

 

De la ora 19:00, Larisa Clempuș vă invită la prima audiție radiofonică a discului Beethoven 250 propus de Editura Casa Radio în cadrul colecției Radio România Muzical. Simfoniile a V-a și a VII-a, interpretate de Orchestra Națională Radio, sub bagheta a doi mari dirijori, Horia Andreescu și Cristian Măcelaru, împreună cu mărturiile lor despre viziunea personală asupra acestor celebre partituri beethoveniene.

 

De la ora 20:30, Laura Mânzat aduce în prim plan binecunoscutul concert nr. 5 pentru pian și orchestră "Imperialul", emblematica Simfonie a IX-a cu "Oda bucuriei", actualul imn al Uniunii Europene, ultima sonata pentru pian, op. 111, dar și două cvartete din creația târzie a Titanului de la Bonn: op. 132 și op. 135, acesta din urmă, ultima creație din catalogul opusurilor beethoveniene.

 

Aniversare în social media

Ziua Beethoven se desfășoară și pe contul facebook Radio România Muzical, devenit în ultimele luni una dintre cele mai mari scene virtuale românești pentru muzica clasică. De la ora 11:00 puteți urmări înregistrarea spectacolului "Copilăria lui Beethoven", o producție a Teatrului Odeon. De la ora 18:00 poate fi vizionată înregistrarea realizată în 1 noiembrie 2020 la Sibiu de Cvartetul Arcadia, de la ora 19:00, un concert din 2018 cu Christian Zacharias și Orchestra Filarmonicii George Enescu protagoniști, iar de la ora 20:00, ultimul concert din cadrul festivalului SONORO, susținut pe 9 decembrie 2020, având creația beethoveniană în prim plan.

 

În galeria video de pe contul FB Radio România Muzical, playlistul Camera albastră ce-l are în prim plan pe cel mai cunoscut dirijor român al momentului, Cristian Măcelaru, cuprinde înregistrări accesibile oricând, dedicate lui Beethoven și principalelor lui simfonii.

 

Beethoven-250 și în 31 decembrie 2020

 

Marcarea aniversării Beethoven 250 continuă până la finalul anului, prin difuzarea pe undele radio a unui concert emblematic. Pe 31 decembrie, de la ora 15:30, este programat concertul susținut de West Eastern Divan Orchestra, dirijor Daniel Barenboim la Bonn, pe 17 decembrie, chiar în orașul unde s-a născut Beethoven.

 

Pe parcursul anului 2020, Radio România Muzical a propus serialul săptămânal Beethoven - 250 ani de nemurire, realizat de Anca Ioana Andriescu. Toate edițiile pot fi reascultate aici.

 

Pe parcursul verii 2020, la Radio România Muzical a fost difuzată, în serial, integrala lucrărilor cu număr de opus semnate de Ludwig van Beethoven.

 


www.rri.ro
Publicat: 2020-12-17 14:24:00
Vizualizari: 2238
TiparesteTipareste