Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, pe fondul inflației crescânde, circulația monedei metalice a scăzut drastic, din cauza tezaurizării acesteia și a imposibilității realizării unor noi emisiuni în străinătate. Soluția a fost tipărirea unor bani de hârtie care să înlocuiască moneda metalică. Toate bancnotele au fost tipărite de către Serviciul Geografic al Armatei și au ca element comun portretul Regelui Ferdinand, fiind primele bancnote românești pe care s-a regăsit chipul unui monarh.
Bancnota de 50 de bani are dimensiunea de 45 x 57 mm. Fața este verde cu ocru, iar compoziția e din cartușe intersectate, în centru apărând bustul regelui Ferdinand I, orientat spre stânga. Acesta e flancat de două cartușe în care este scris anul emisiunii, 1917, și numărul 50. În partea superioară, se află un cartuș rectangular pe care apare inscripția "România/Ministerul Finanțelor". În partea inferioară este inscripționată valoarea și apar semnăturile autorizate: Ministerul Finanțelor, Directorul Contabilității Centrale a Statului, Casierul General al Tezaurului Public.
Pe verso, bancnota este de culoare verde. În centru, apare stema României, deasupra căreia este desenat un cartuș cu inscripția valorii "Bani Cincinzeci". În partea inferioară, apare textul penalităților, flancat de sigla Ministerului Finanțelor. În stânga, jos, se poate citi: "Serviciul Geografic al Armatei".